Priče > Biznis

Rate za kredite veće za 30 evra, BANKE šalju obaveštenja klijentima

Najviše će porasti rate kredita onima koji su u skorije vreme uzeli zajam

Izvor: K1info/blic.rs

30/09/2022 > 10:43

podeli vest:

Rate za kredite veće za 30 evra, BANKE šalju obaveštenja klijentima
Foto: Pixabay.com


Od 30. septembra, na bankarskom tržištu Srbije dolazi do usklađivanja tromesečnog euribora. To praktično znači da će građanima koji imaju zajmove u evrima, i kojima je kamatna stopa vezana za pomenuit euribor, naredne tri rate kredita biti skuplje.

Svi koji se ova promena tiče biće blagovremeno obavešteni od svojih zajmodavaca.

Kako je 3M euribor skočio 1 odsto od poslednjeg korigovanja za 1 odsto, na plastičnom primeru kredita od 50.000 evra, mesečne rate će biti veće oko 30 evra.

- Ono što je potrebno istaći da ta poskupljenja zavise i od toga koliko je sam kredit otplaćen. Onima koji imaju veći deo kredita neotplaćeno mogu da očekuju veće povišice i obrnuto, ističe Dušan Uzelac sa portala Kamatica za Blic.

Primer kredita

Pogledajmo primer pomenutog kredita od 50.000 evra, sa varijabilnom kamatnom stopom koja iznosi 2,5 odsto plus 3M euribor, i periodom otplate 240 meseci.

Poslednja korekcija 3m euribora je bila krajem juna ove godine, i tada je on iznosio minus 0,176 odsto, te je rata za navedeni kredit u tom trenutku iznosila oko 260 evra.

Kako se 3M euribor sada popeo na 1,193 odsto, rata na kredit će od sledećeg meseca biti 34 evra viša, tj. iznosiće skoro 295 evra (294,96).

Foto: Pixabay.com

 

Koliko će dugo trajati rast kamata

Profesor Musabegović, istakao je za "Blic" da uprkos sasvim očekivanom povećanju, sve zavisi od politike centralnih banaka, ali ne veruje da će se ono kretati ubrzano već postepeno.

- Verujem da će to povećanje biti umereno i postepeno, "u ratama" i da će svaka centralna banka to najavljivati kako bi se ljudi na vreme pripremili za to, kaže profesor.

Imajući u vidu da neobuzdana inflacija kontroliše i rast kamatne stope, njeno zaustavljanje, smatra naš sagovornik ne možemo očekivati uskoro.

- Ne verujem da će se inflacija staviti pod kontrolu pre godinu ili dve - zaključuje profesor.

 

 

 

 

Ostavite komentar