Priče > Biznis

Kako do SOLARNIH panela na krovu preduzeća i šta POKAZUJU PRIMERI U PRAKSI

Što treba da znate o solarnim panelima pre nego ih postavite na krovu vaše firme saznajte na jednoj od radionica tokom oktobra

Autor: k1info

28/09/2022 > 18:01

podeli vest:

Kako do SOLARNIH panela na krovu preduzeća i šta POKAZUJU PRIMERI U PRAKSI
Foto: Pixabay.com


Privrednici zainteresovani da instaliraju solarne panele i tako sami proizvode struju imaće priliku da potrebne informacije saznaju na četiri radionice u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS).

Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može im pomoći da smanje troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste.

Radionice će biti organizovane u regionalnim privrednim komorama u Kruševcu 5. oktobra, u Beogradu 11. oktobra i u Zaječaru 13. oktobra.

PKS je radionice pod nazivom “Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) za sopstvene potrebe u privredi” pripremila zajedno sa organizacijom USAID, navodi se na sajtu Komore.

Inače, prve tri radionice su već održane, i to pre nekoliko dana u Subotici, Somboru i Valjevu.

Radionice će biti organizovane tokom oktobra u Kruševcu, Beogradu i Zaječaru.

Preduzeća mogu da dobiju kompletnu informaciju kako se postaje prozjumer (kupac - proizvođač)

Prva sesija radionice nosi naziv “Pravni okvir za kupce - proizvođače u Srbiji”, druga “Kako postati kupac-proizvođač?”, treća “Ekonomsko-finansijska analiza izgradnje solarne elektrane i mogućnosti za finansiranje takvih projekata”, odnosno pojašnjava koliko para je jednom preduzeću potrebno ako se odluči da instalira solarne panele i četvrta “Nedostaci pravnog okvira, barijere i rizici za investitore”. Za kraj ostavljen je primer iz regiona sa iskustvima iz prakse.

Nedavno je zaokružena podzakonska regulativa za sticanje statusa kupaca-proizvođača (prozjumera) i preduzeća dobijaju mogućnost da izgrade elektrane na OIE za sopstvene potrebe, a višak energije mogu da predaju u mrežu.

Na taj način će preduzeća koja ulože u solarne panele omogućiti sebi stabilno poslovanje, neće zavisiti od cena energenata na tržištu, niti će ih previše doticati kriza po tom pitanju.

Na radionici će eksperti USAID projekta govoriti o pravnom okviru za kupce/proizvođače u Srbiji, kako se postaje kupac/proizvođač, ekonomsko - finansijskoj analizi izgradnje solarne elektrane i mogućnostima za finansiranje takvih projekata, nedostacima pravnog okvira..., a učesnici radionice imaće priliku i da se upoznaju sa primerom iz prakse i iskustvima u realizaciji jednog ovakvog projekta, navodi se na sajtu PKS.

Ideja je da što više preduzeća uloži sredstva u solarnu energiju i OIE, da ona ne zavise od proizvodnje struje u zemlji ili uvoza. Takođe, osim preduzeća i pojedinaca u solarne panele mogu da razmisle da ulažu i stambene zgrade i to je pravac u kom treba da se ide u narednim godinama.

 

 

 

Ostavite komentar