Priče > Biznis

ODLIČNA VEST za RAZREDNE STAREŠINE u Srbiji! Stiže POVEĆANJE PLATA - evo koliko će dobiti i KADA

Od januarske plate će osnovica biti povećana

Izvor: K1info/danas.rs

Autor: Kristina Jokić

10/01/2024 > 13:28

podeli vest:

ODLIČNA VEST za RAZREDNE STAREŠINE u Srbiji! Stiže POVEĆANJE PLATA - evo koliko će dobiti i KADA
Foto: Shutterstock


Vlada Srbije usvojila je izmene Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, kojom je povećan koeficijent za razredno starešinstvo sa četiri na sedam odsto.

Izmenjena Uredba je objavljena u Službenom glasniku i primenjuje se na obračun i isplatu plata počev od januarske zarade. To znači da će odeljenjske starešine povišicu osetiti u februaru, kada se isplaćuje zarada za januar.

Milan Jevtić, sindikalista iz Kragujevca, za Danas iznosi preciznu računicu koliko će po ovom osnovu prosvetari dobiti para:

– Vrednost osnovice je do sada bila 4.549,72 dinara, dodatak za starešinstvo je izraženo u koeficijentu 0,69, a u novcu je trenutno 3.139,30 dinara. Od januarske plate će osnovica biti povećana za 10 odsto ili u novcu na 5.004,69 dinara. Starešinstvo se takođe povećava sa četiri na sedam odsto, što je izraženo u koeficijentu 1,21 ili u novcu 6.065,68 dinara – pojašnjava Jevtić.

Više od godinu dana trebalo je državi da ispuni ono što je obećao bivši ministar prosvete Branko Ružić, nakon što je povećanje dodatka za starešinstvo dogovoreno na Radnoj grupi za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama.

Povod za formiranje ove radne grupe bio je slučaj nasilja nad profesorkom Tehničke škole u Trsteniku kojoj je učenik izmakao stolicu, a predlog da se starešine dodatno nagrade potekao je od sindikata.

Ostavite komentar