Priče > Biznis

KUPUS na KUĆNOM PRAGU: Povrtar Uroš ima HIT DOSTAVU u Čačku

Uroš Vesković iz sela Preljina kod Čačka, parcelu od 40 ari pod krompirom zamenio je kupusom koji mu je doneo dobar rod

Izvor: K1info/RINA

02/12/2023 > 17:47 >> 19:22

podeli vest:

KUPUS na KUĆNOM PRAGU: Povrtar Uroš ima HIT DOSTAVU u Čačku
Foto: RINA

Čačanski povrtari, iako su ove godine preživeli pravi vremenski rolerkoster, odlučili su da ne odustaju od poljoprivredne proizvodnje, već da zamene kulturu kojom se bave.

Tako je Uroš Vesković iz sela Preljina kod Čačka, parcelu od 40 ari pod krompirom zamenio kupusom koji mu je doneo dobar rod.

Foto: RINA

 

- Imam na ovoj parceli oko 25 tona kupusa, a iako vremenske prilike nisu išle na ruku, dobro je rodio. Odabrali smo sortu bravo koja je dobra za kiseljenje, glavice su u proseku velike, teške su oko četiri kilograma i dobro podnosi bolesti. Kod nas ima glavica i do pet ipo kilograma što govori o kvalitetu što je rekord u ovom kraju - kazao je za RINU, povrtar Uroš Vesković.

Plodna čačanska zemlja, dala im je dobar rod, ali preostaje mu borba za dobru cenu, i kako kaže da nadje kupca.

- Trenutna cena se na pijacama kreće od 25 do 30 dinara za jedan kilogram, dok je na veliko ona od 10-15 dinara u zavisnosti od kvaliteta i veličine glavice samog kupusa. Kupaca ima dosta zainteresovanih, međutim ono što koči jeste to što su njihovi kapaciteti popunjeni. Mnogi domaćini su ove godine posadili dosta više kupusa u pomoravskim selima, jer za drugo povrće ranije nije vreme bilo pogodno - priča Vesković.

Međutim, ovaj mladi poljoprivrednik otišao je i korak dalje pa svoje količine dovozi i na adresu.

- Zahtevi mušterija su razni, od boje, veličine i količine, do prevoza i skladištenja. Tako je vreme došlo da se mi poljoprivrednici moramo prilagoditi savremnom potrošaču i transportovati im na kućni prag - zaključuje Uroš.

Ostavite komentar