Priče > Biznis

Za MALA i SREDNJA preduzeća MILIJARDU evra: Šta još DONOSI program JEDINSTVENOG tržišta EU

Učešćem u Programu jedinstvenog tržišta domaća MSP će dobiti podršku u izgradnji kapaciteta, prelasku na održiviji način poslovanja

Izvor: K1info/Tanjug

21/09/2023 > 16:15

podeli vest:

Za MALA i SREDNJA preduzeća MILIJARDU evra: Šta još DONOSI program JEDINSTVENOG tržišta EU
Foto: Pixabay.com

Potpisani Sporazum o učešću Srbije u Programu jedinstvenog tržišta Evropske unije (EU) i to u okviru Stuba 2 koji se odnosi na podršku malim i srednjim preduzećima (MSP), osigurao je podršku tim preduzećima u smislu boljem pristupu evropskom tržištu, povoljnijem poslovnom okruženju i promociji preduzetništva, saopšteno je danas iz Privredne komore Srbije (PKS).

Kako se navodi, budžet za te aktivnosti iznosi milijardu evra za period do 2027. godine.

- Učešćem u Programu jedinstvenog tržišta domaća MSP će dobiti podršku u izgradnji kapaciteta, prelasku na održiviji način poslovanja, podizanju konkuretnosti i lakšem pristupu izvorima finansiranja - izjavila je rukovodilac Centra za EU integracije PKS Jovana Stanojević.

Ona je kako se navodi, kazala da program jedinstvenog tržišta (Single Market Programme – SMP) ima za cilj podršku konkurentnosti preduzeća, posebno mikro, malih i srednjih, promociju zdravlja ljudi, životinja i biljaka i dobrobiti životinja, kao  i uspostavljanje okvira za finansiranje evropske statistike. 

- Danas smo u Komori organizovali predstavljanje programa Eramus za mlade preduzetnike koji je program razmene preduzetnika sa ciljem podrške novim i potencijalnim  preduzetnicima da steknu i usavrše veštine u poslovanju tako što će u periodu od jednog do šest meseci provesti i raditi u nekoj od evropskih država - objasnila je ona.

Stojanović je najavila i da će Centar za EU integracije u narednom periodu organizovati prezentacije i radionice na kojima će se učesnici informisati o procesu apliciranja za učešće u Programu jedinstvenog tržišta.

U saopštenju PKS-a se dodaje da su u okviru Stuba 2 ovog sporazuma nekoliko programa i inicijativa, a među njima su Evropska mreža preduzetništva, Platforma za saradnju klastera, Erazmus za mlade preduzetnike, kao i Inteligentni gradovi i EU MSP Centar u Kini.

Tu su i programi Napredne tehnologije za industriju, Vodič - intelektualna svojina, Evropske lakše industrije i Info Portal.

Naglašava se da program jedinstvenog tržišta (Single Market Programme – SMP) ima za cilj podršku konkurentnosti preduzeća, posebno mikro, malih i srednjih, promociju zdravlja ljudi, životinja i biljaka i dobrobiti životinja, kao  i uspostavljanje okvira za finansiranje evropske statistike.

PKS podseća da su Sporazum o učešću Srbije u SMP potpisali generalni direktor Evropske komisije za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća Kerstin Jorna i potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali

Ostavite komentar