Priče > Biznis

5G stiže u SRBIJU: Nisu to SAMO SURFOVANJE internetom i IGRICE, to je REVOLUCIJA

Srbija se približava cifri od oko 1,5 miliona domaćinstava koja koriste optičke priključke, rekao je generalni direktor Telekoma Srbije

Izvor: K1info/Tanjug

15/09/2023 > 17:01

podeli vest:

5G stiže u SRBIJU: Nisu to SAMO SURFOVANJE internetom i IGRICE, to je REVOLUCIJA
Foto: Pixabay.com


Mreža 5G sledeće godine biće dostupna korisnicima u Srbiji, jer se kompanija pripremila za to, rekao je generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić i najavio da su implementitane bazne stanice već podržavale tu mrežu.

Lučić je objasnio da je Vodafon partner za razvoj digitalnih servisa i da će, kad se bude puštala 5G mreža, biti pušten odeđeni broj servisa da, kako je rekao, ljudi vide koji su benefiti 5G servisa.

To, naglasio je, nije samo brzo surfovanje internetom i igranje igrica već ima veliku primenu i u industriji.

- Srbija je domaćin EXPA 2027 i tamo će biti vozila sa automatskim upravljanjem, a to je velika prednost 5G mreže, jer je tu kašnjenje signala veoma malo i moguća je automatska vožnja - rekao je Lučić.

On je naglasio da se Srbija približava cifri od oko 1,5 miliona domaćinstava koja koriste optičke priključke, kao i da je kvalitetan internet osnovni uslov razvoja digitalnih servisa.

Foto: ATA Images

 

Kazao je i da postoji jasna korelacija u Evropi izmređu procenta razvijenosti optičke mreže i povećanja bruto društvenog proizvoda (BDP), a to znači da kvalitetan internet povećava mogućnost razvoja čitave ekonomije.

Lučić je naglasio i da je ponosan na ono što je Telekom Srbija uradio u poslednjih pet godina, pre svega na izgradnji optičke mreže koja se smatra veoma bitnom u razvoju te, četvrte industrijske revolucije u Evopi.

- Bili smo praktično na dnu evropske lestvice i sada počinjemo ubrzano da rastemo, a osim toga i kvalitet mobilne mreže nam se popravlja - kazao je direktor Telekoma Srbija.

Transformacija Telekoma

On je na komentar da su rezultate Telekoma hvalile i kolege iz Hrvatske podsetio da je ova srpska telekomunikaciona kompanija završila investicioni ciklus izgradnje optičke infrastrukture, da je uspela da se transformiše, da osim proihoda od interneta ima i značajan prihod od od televizije, kao i da je  krenula da proizvodi digitalne servise kroz fond.

- Praktično smo napravili transformaciju Telekoma kakvu neke velike telekomunikacione kompanije još nisu radile i time je ustvari i budućnost naše kompanije obezbeđena - istakao je Lučić.

On je naveo i da je posebno značajno to što su investiranja Telekoma Srbija na nivou banaka, a da je zaduženost kompanije na nivou telekomunikacionih proseka.

Lučić je podsetio i da je strategija koju je imao Telekom Srbija doprinela da ta kompanija prevaziđe i dve velike krize koronu i ekonomsku krizu zbog rat u Ukrajini.

- Korona je uticala na poslovanje Telekoma, posebno u prvoj godini, jer je tada mali broj korisnika odlučivao da menja operatera, jer su se plašili da im neko ulazi u kuću, dok je je ekonomska kriza dovela do raznih vrsta poskupljenja što generalno opterećuje sve firme koje investiraju - objasnio je on.

Rekord 

Generalni direktor Telekoma Srbija je naglasio i da će bez obzira na sve ta kompanija nastaviti da investira i da će ove godine imati i rekord bo broju implementiranih baznih stanica i po broju priključaka.

Telekomov fond osnovan za investiranje u start apove, a kako je objasnio Lučić, veoma je značajan izvor prihoda te kompanije u budućnosti.

- Finansiramo devet startapova a ove godine ćemo još tri i ono što je bitno za fond kao što smo mi, a to se i prvi put desilo u Srbiji da već posle prve godine imamo i zaradu od startapa koja će biti duplo viša od uloženih sredstava - kazao je on i dodao je da je to najbolji dokaz dobrog planiranja.

Taj izvor prihoda, kako je naglasio veoma je bitan ne samo za Telekom, već i za čitavu Srbiju.

Lučić je naveo da, kada je reč o širenju Telekoma u Nemačkoj, sve ide po planu i da kompanija ima veliki broj korisnika u toj zemlji.

- Pozvao bih sve ljude u dijaspori da se preko našeg sajta prijave i postanu naši korisnici jer je naša kartica povoljnija od lokalnih i nudi određene benefite - rekao je Lučić i dodao da se to isto planira i u Turskoj gde ima mnogo srpskih korisnika.

Ostavite komentar