Priče > Biznis

Što JUŽNIJE to TUŽNIJE: Razlike u PLATAMA među OPŠTINAMA u Srbiji i do 800 EVRA

Prema podacima RZS, prosečna neto plata u junu iznosila je 85.539 dinara

Izvor: K1info/mondo.rs

15/09/2023 > 12:44

podeli vest:

Što JUŽNIJE to TUŽNIJE: Razlike u PLATAMA među OPŠTINAMA u Srbiji i do 800 EVRA
Foto: Shutterstock


Što južnije, to tužnije, bar ako je suditi po razlikama u prosečnim platama među opštinama u Srbiji. 

Prema poslednjim dostupnim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) za jun 2023. godine, prosečne zarade u pojedinim beogradskim gradskim opštinama skoro trostruko su više nego u onim najmanje razvijenim na jugu zemlje, tačnije nešto više od 800 evra.

Plate koje su veće od prosečne zarade u junu su Srbiji su imali građani Novog Sada, Bora, Majdanpeka, niške gradske opštine Medijana i svih beogradskih opština, osim Barajeva, Grocke, Mladenovca, Obrenovca, Sopota i Surčina.

Prema podacima RZS, prosečna neto plata u junu iznosila je 85.539 dinara. Najvišu prosečnu platu primili su stanovnici opštine Stari grad i ona je iznosila 151.408 dinara (1.292 evra), a najnižu stanovici Preševa - 57.074 dinara (487 evra).

Foto: Pexels.com/Shutterstock

 

Dakle, stanovnici "najbogatije" opštine primili su za 94.334 dinara, odnosno 805 evra više od onih iz "najsiromašnije".

Sa druge strane, manje od 60.000 dinara prosečno su u junu primili stanovnici nekoliko opština sa juga. Tako su najniže prosečne zarade imali stanovici Preševa (57.074 dinara), Bojnika (58.170 dinara), Vlasotinca (58.246 dinara), Blaca (59.092 dinara), Svrljiga (59.409 dinara), Crne Trave (59.526 dinara) i Gadžinog Hana (59.683 dinara).

Sve ovo ukazuje da je nejednakost dohotka u Srbiji viša nego u zemljama Evropske unije, kaže za eKapiju finansijski savetnik Đorđe Ostojić i dodaje da to potvrđuje i Gini koeficijent, koji predstavlja najčešće korišćenu meru disperzije, a koristi se kao mera nejednakosti prihoda i nejednakosti raspodele bogatstva.

- Ovaj koeficijent za Srbiju iznosi 33,3 odsto za 2021. godinu (poslednja dostupna godina), dok za isti period za celu EU iznosi 30 oddsto, pri čemu manji procenat ukazuje na manju nejednakost - navodi Ostojić.

Ovo je, kako objašnjava, rezultat dugogodišnje politike ekonomske centralizacije, gde se Beograd pozicionirao kao administrativni, poslovni i politički centar, što je i dovelo, kaže, do nejednakosti dostupnih prilika i dramatičnog povećanja nejednakosti ishoda.

- U ovakvoj situaciji, deca i omladina koji potiču iz manjih sredina imaju lošije obrazovanje i slabiji pristup modernim tehnologijama, što ujedno rezultira i manjim šansama da stignu do dobro plaćenog zanimanja u budućnosti. Ono što svakako međunarodni stručnjaci ističu je da se nejednakost šanse i nejednakost ishoda međusobno pojačavaju, tako da je poprilično izvesno da će Beograd zadržati (i čak pojačati) svoju dominantnu poziciju -  kaže Ostojić.

Ostavite komentar