Priče > Biznis

Kako da SVOJU IDEJU pretvorite u BIZNIS? Lako - konkurišite za BESPOVRATNA SREDSTVA do 11. oktobra

Cilj programa je da se poveća izvoz IT usluga, otvore nova radna mesta i omogući mladima u Srbiji da razvijaju svoje biznise

Izvor: K1info/rts.rs

14/09/2023 > 06:56

podeli vest:

Kako da SVOJU IDEJU pretvorite u BIZNIS? Lako - konkurišite za BESPOVRATNA SREDSTVA do 11. oktobra
Foto: Pexel.com


Domaći startapovi i preduzetnici sa inovativnim idejama imaju priliku da se prijave na novootvoreni program "Raising starts" i dobiju besplatno savetovanje i bespovratna novčana sredstva kako bi ideju pretvorili u biznis. Program sprovode Naučno-tehnološki parkovi u Beogradu, Nišu i Čačku uz podršku Vlade Švajcarske.

Mentorska podrška međunarodnih stručnjaka, izlazak na tržište i novčana pomoć do 20.000 franaka – to Naučno-tehnolški parkovi i Vlada Švajcarske nude za ideje domaćih startapova kroz program "Raising starts". Poseban je jer preduzetnicima pruža pomoć u ranoj fazi, kada neretko malo ko veruje u njih.

 

- Ta najranija faza je najteža, jer treba tu ideju pretvoriti u nešto, u neki proizvod ili uslugu koja je opipljiva, koju možete izneti pred nekog kupca da servirate. To je najteži deo - ističe Gordana Danilović Grković, direktorka "NTP Beograd".

Cilj je, kažu upućeni, da se poveća izvoz IT usluga, otvore nova radna mesta i omogući mladima u Srbiji da iz svojih gradova razvijaju inovativne biznise rame uz rame sa svetom.

Startapi dobijaju i posebnu podršku u oblasti prava intelektualne svojine.

- Srpskim startapovima dajemo savete kako da razvijaju i zaštite intelektualnu svojinu, ali i kako da koriste postojeće usluge koje već imaju u Srbiji. Tehnološki park nudi odličnu infrastrukturu, a posebno savetovanje i podršku. Kroz naš program nudimo i finansijsku podršku startapovima sa najboljom idejom da zaštite svoju intelektualnu svojinu - naglašava Olga Aleman iz Švajcarskog instituta za intelektualnu svojinu.

Danilović Grkovićeva kaže da imamo priliku da učimo od najboljih.

- Švajcarska je svetski lider u inovacijama. Kad imate priliku da radite sa njihovim institucijama onda možete jako puno da donesete našim mladim ljudima - ukazuje direktorka "NTP Beograd".

Poziv za prijave otvoren je do 11. oktobra, a kroz prethodna tri poziva više od 120 timova i kompanija iz Beograda, Niša i Čačka dobilo je stručnu podršku i finansiranje.

Ostavite komentar