Priče > Biznis

Od sad i u Srbiji: NAJPRESTIŽNIJA svetska RASA govedine, čije se MESO služi samo u ELITNIM restoranima

Reč je o najskupljoj vrsti govedine na svetu, i to najviše zbog jedinstvenog kvaliteta mesa i dobrih gena

Izvor: K1info/b92.net

06/09/2023 > 22:51

podeli vest:

Od sad i u Srbiji: NAJPRESTIŽNIJA svetska RASA govedine, čije se MESO služi samo u ELITNIM restoranima
Foto: Youtube PrintScreen/Joseph Decuis


Za sve one koji vole da jedu goveđe meso stiže jedna sjajna vest. Naime, japanske vagi krave, najprestižnija svetska rasa govedine, čije meso se služi isključivo u elitnim restoranima, uzgajaju se od sada i u Srbiji. Farma pažljivo probranih crnih goveda osnovana je ovog meseca u Čačku, čime je naša zemlja zauzela svoje mesto na svetskoj mapi u proizvodnji najkvalitetnijeg mesa.

Wagyu u prevodu znači japansko govedo, gde Wa znači iz Japana, a gju ili gi je krava. Reč je o najskupljoj vrsti govedine na svetu, i to najviše zbog jedinstvenog kvaliteta mesa i dobrih gena.

Vagi govedina je poznata i po visokim nivoima instramuskularne masti, što daje sočnost i karakterističan ukus mesu. Još jedna odlika je mramorno prošarano meso, bogato omega-3 i omega-6 masnim kiselinama u mnogo većem procentu u odnosu na običnu govedinu, zbog čega je prepoznato kao izuzetno zdrava namirnica.

Prvo vagi stado u Srbiji osnovao je Nemanja Borjanović, koji je reputaciju stekao dovođenjem prestižne španske rase goveda galicijska plava, na tržište Velike Britanije.

- Cilj nam je da proizvedemo najviši mogući kvalitet vagi krava u Srbiji i zato smo uvezli najbolju i najskuplju genetiku. Ona nam povećava šanse da postignemo uzgoj goveda sa visokim stepenom prošaranosti mesa, ali i dobru proizvodnju mleka za telad i razvoj stada - rekao je Borjanović.

Jedan on stubova u proizvodnji japanskih goveda u Čačku je Goorambat Mr. Marble K483 wagyu krava koja nosi pedigre Shigeshigetani, Itoshigenami i Terutani krava. Dolazi uglavnom iz Tajima prefekture u Japanu.

- Počinjemo uzgoj sa dve junice, Julka i Gara, i 100 semena, sa ciljem da stado raste za 50 do 75 krava godišnje putem insemenacije semena i embriona - rekao je Borjanović, i dodao:

- Izvoz vagi krava iz Japana je počeo 1975. i trajao je sve do 1990-ih godina, kada je izvoz krava i semena zabranjen, jer su proglašene nacionalnim blagom. Dakle, sve wagyu krave van Japana su potomci krava koje su bile izvezene u tom periodu od petnaestak godina.

Krave su srednje veličine, uglavnom crne boje. Ishrana im se sastoji od zrnevlja, repe i krompira, i nije dozvoljena upotreba lekova i hormona za rast.

Takođe, kod ove vrste krava završno hranjenje često prelazi 600 dana, što je tri puta duže nego kod standardnih goveda, a one rastu dva puta duže od drugih krava. Hrane se i na probranim pašnjacima, kojima Srbija obiluje, pogotovo okolina Čačka, gde se nalaze.

- U zavisnosti od uzrasta krave zavisi i ishrana. Dok je tele sa majkom, krave su na ispaši i hrane se travom. Kad se tele odvoji od majke, polako prelazi na ishranu koja ima veći kalorični dohodak. Većina farmera čuva tajnu ishrane, ali to se u glavnom sastoji od žitarica, otpada masline, pa čak i plazma keksa - rekao je on i dodao:

- Kao i za sve krave, tako je i za vagi važno da se uzgajaju pod minimalnim stresom i da imaji pristup vodi i hrani preko celog dana. U Srbiji nam je cilj da ih držimo napolju što duže preko leta, a zimi će imati pristup štali, ali uz slobodan izlaz na pašnjak ukoliko to žele.

Ostavite komentar