Priče > Biznis

DOBRA VEST za kupce iPhonea. Apple se POVINOVAO pravilima EU - uštede MILONSKE, a priroda ZDRAVIJA

Ove novine biće ugrađene u novi iPhone 15 i iPhone 15 Pro uređaje koji bi trebalo da budu predstavljeni sledeće nedelje

Izvor: K1info/Tanjug

05/09/2023 > 06:57

podeli vest:

DOBRA VEST za kupce iPhonea. Apple se POVINOVAO pravilima EU - uštede MILONSKE, a priroda ZDRAVIJA
Foto: Pexels.com


Najnoviji iPhone kompanije Apple koji će biti predstavljen 12. septembra imaće USB-C punjač, u skladu sa regulativom EU koja zahteva od proizvođača da usvoje zajednički model punjača do decembra 2024. kako bi se uštedeo novac potrošačima i smanjio otpad.

Većina novih Apple proizvoda, kao što je najnoviji iPad, već koriste USB-C, ali kompanija se do skoro protivila pravilu EU. Telefoni američke kompanije trenutno koriste sopstveni Lightning adapter, za razliku od rivala, uključujući Samsung, prenosi BBC.

- Stroga regulativa koja nalaže samo jednu vrstu konektora guši inovaciju, a ne podstiče je, što će zauzvrat naneti štetu potrošačima u Evropi i širom sveta - rekao je za britanski javni servis predstavnik Applea u septembru 2021, kada je na tržište izbačen poslednji model iPhonea.

Svi iPhone uređaji počev od iPhone 8 telefona koji je predstavljen 2017. godine podržavaju bežično punjenje.

Međutim, izgleda da će poslednji model iPhone 14 ujedno biti i poslednji model koji koristi Lightning kabl, koji se u Appleovim prodavnicama prodaje za oko 23 evra.

Za sada nije poznato da li je reč o globalnoj promeni proizvoda, ali, kako piše BBC, malo je verovatno da će tehnološki gigant napraviti drugačiju verziju telefona samo za evropsko tržište.

Ove novine biće ugrađene u novi iPhone 15 i iPhone 15 Pro uređaje koji bi trebalo da budu predstavljeni sledeće nedelje na godišnjem jesenjem događaju Applea, a osnovna prednost, osim veće brzine punjenja, je što će moći da se koristi jedan punjač za iPad, Mac i iPhone.

Pravilo EU o zajedničkom punjaču pokriva niz proizvoda "male i srednje prenosive elektronike", uključujući mobilne telefoni, tablete, e-čitače, miševe i tastature, GPS uređaje, slušalice, digitalne kamere, ručne konzole za video igre i prenosive zvučnike.

Bilo koji od ovih uređaja koji se puni pomoću žičanog kabla moraće da ima USB Tipe-C port, bez obzira na proizvođača.

Prema EU, to će uštedeti potrošačima "do 250 miliona evra godišnje na nepotrebnim kupovinama punjača" i smanjiti 11.000 tona otpada na godišnjem nivou.

 

 

 

Ostavite komentar