Priče > Biznis

Padaju CENE RENTIRANJA stanova u Beogradu: Koji su NAJVEČI PROBLEMI podstanara, a ŠTA MUČI stanodavce?

Kad postoji ugovor, mirni su i stanar i stanodavac, jer u slučaju kršenja dogovora, i jedna i druga strana mogu da zahtevaju sudsku zaštitu

Izvor: K1info/nova.rs

31/08/2023 > 17:01

podeli vest:

Padaju CENE RENTIRANJA stanova u Beogradu: Koji su NAJVEČI PROBLEMI podstanara, a ŠTA MUČI stanodavce?
Foto: Shutterstock


Za buduće studente poćinje muka pronačaženja stana čim izađu rezultati prijemnog ispita. Za to su potrebni novac i vreme, jer da bi pronašli dobar stan blizu fakulteta i sa povoljnom cenom, i brucoši i njihovi roditelji moraju nekoliko puta da dođu u Beograd.

Stan se najpre traži preko poznanika i rodbine, agencije ili čak preko studenske grupe na društvenim mrežama. Ponuda je ove godine dobra, tvrde stručnjaci, ali su zbog inflacije znatno povećani troškovi komunalija, prenosi RTS.

- Trenutna situacija na tržištu je dosta povoljnija u odnosu na prethodnu godinu, kada je zbog dolaska stanovnika iz Rusije i Ukrajine, cena zakupnina značajno povećana. Sada se tržište polako stabilizuje i može se reći da je došlo do pada cena zakupnina nekih 30 odsto - kaže ekonomista dr Duško Bodroža.

Prema njegovim rečima, stan od 50 do 60 kvadrata može da se iznajmi za 300 do 500 evra, plus režije, i ukoliko u njemu živi njih dvoje ili troje, to značajno smanjuje troškove stanovanja u glavnom gradu.

Kad se konačno pronađe odgovarajući stan, sledeći problem ponekad zna da bude stanodavac. Pred kamere studenti nisu hteli, ali u telefonskim razgovorima kažu da se favorizuju studentkinje zbog higijene, da stanovi služe vlasnicima kao lična skladišta, da ulaze nenajvljeni i da često kada student napušta stan, po isteku ugovora, izmišljaju razloge za zadržavanje depozita.

Stanodavac ponekad zna da bude problem

- Stanodavac nema uvek pravo da ulazi u posed koji je izdao. On može ući ukoliko, na primer, preti neka opasnost za uništenje stana, poplava ili požar. Ako pričamo o tim situacijama, on ima pravo da uđe i nenajavljen - kaže Vukašin Barać, advokat.

Za sve ostale ulaske, navodi, stanodavac mora prvo da pita zakupca, pa tek onda da uđe u posed.

- Kod tih situacija jako je bitno napomenuti da prilikom uvođenja u posed treba sačiniti zapisnik o uvođenju u posed i tim zapisnikom obići stan, proveriti instalacije, stanje stvari, električnih uređaja jer to je garant da sutra neko može tražiti naknadu štete ili otkloniti popravkom nedostatke, a onda odbiti od zakupnine - kaže Barać.

Ni stanodavcima nije lako

Nisu uvek ni stanodavci u zavidnom položaju. Ni oni nisu hteli pred kamere, ali su nam rekli da se ponekad dešava da brucoš i nije došao da studira, pa se u stanu često prave žurke, ne vodi se računa o nameštaju, računi se ne plaćaju redovno.

Baš zbog svega toga, stručnjaci savetuju da se obavezno sačini ugovor sa stanodavcem, koji može da sadrži i klauzulu o skladištenju stvari vlasnika stana.

Kad postoji ugovor, manje boli glava i stanara i stanodavca, a u slučaju kršenja dogovora, i jedna i druga strana mogu da zahtevaju sudsku zaštitu. Međutim, to se ne dešava često, tek u 30 odsto slučajeva.

Ostavite komentar