Priče > Biznis

Đedović: U Mazgošu kod Dimitrovgrada se vrše istraživanja, ali se ugalj NE EKSPLOATIŠE

To što se negde vrše istraživanja ne znači da ta lokacija ima veliki potencijal i da će doći do otvaranja rudnika, kazala je ministarka

Izvor: K1info/Tanjug

19/07/2023 > 18:14

podeli vest:

Đedović: U Mazgošu kod Dimitrovgrada se vrše istraživanja, ali se ugalj NE EKSPLOATIŠE
Foto: Tanjug/Minisatrstvo rudarstva i energetike/Emilija Jovanović


Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je, odgovarajući na pitanje poslanika Aleksandra Jovanovića Ćute o navodnom otvaranju rudnika u selu Mazgoš, da se tamo ne radi eksploatacija uglja već se samo obavljaju istraživanja.

Đedović je u Skupštini Srbije pojasnila da dobijanje dozvole za istražna prava ne znači automatsko otvaranje rudnika.

- Ukoliko neko smatra da se vrši nelegalna ekspolatacija može da se obrati nadležnim organima koji mogu da ispitaju tako nešto. Što se tiče Ministarstva rudarstva postoje relevantne inspekcije, a ukoliko su potrebne dodatne informacije ministarstvo će odgovoriti na sva pitanja - poručila je Đedović.

Ona je dodala da je kompanija koja je dobila istražno pravo ispunila sve zakonom propisane uslove da vrši istraživanja.

- Selo Mazgoš pripada opštini Dimitrovgrad i na granici je sa Bugarskom. U isto vreme sa druge strane granice na teritoriji Bugarske se vrši više godina i decenija ekspoatacija uglja i to aktivno za razliku od Srbije - rekla je Đedović.

Prema njenim rečima, to što se negde vrše istraživanja ne znači da ta lokacija ima veliki potencijal i da će doći do otvaranja rudnika.

Navela je da se u 10 odsto slučajeva gde se obavljaju geološka istraživanja dođe do otvaranja rudnika i to zbog nemogućnosti utvrđivanja bilansnih rezervi mineralnih sirovina. 

- Kad su u pitanju metalična mineralna sirovina, taj procenat je ispod pet odsto, tako da istražna prava ne znače automatsko otvaranje rudnika - rekla je Đedović i dodala da pre otvaranju rudnika prethodi veliki broj radnji.

Naglasila je da sve kompanije koje vrše ekspoalatciju mineralnih sirovina na teritoriji Srbije moraju se pridržavati zakona i propisanih uslova i mera koje propisuje Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

 

Ostavite komentar