Priče > Biznis

RATE KREDITA će rasti, bićemo SIROMAŠNIJI i ko god vam kaže drugačije - NIJE REALAN: Teške reči VUKA sa Wall Streeta

Banke hoće da manje trošimo i to se dešava, surova je realnost da će se živeti gore, ističu eksperti i upozoravaju da Evropu čeka recesija

Izvor: K1info/kurir.rs

20/07/2023 > 16:08

podeli vest:

RATE KREDITA će rasti, bićemo SIROMAŠNIJI i ko god vam kaže drugačije - NIJE REALAN: Teške reči VUKA sa Wall Streeta
Foto: Shutterstock


Narodna banka Srbije nedavno je podigla referentnu kamatnu stopu na 6,5 odsto. To je prouzrokovalo i povećanje euribora, a samim tim i povećanje rata građanima.

Američki FED i Evropska centralna banka najavljuju novi rast kamatnih stopa do kraja godine, a to je i novi udar na standard građana širom sveta.

Ima li kraja ovom trendu i kada možemo da očekujemo pad inflacije? Na ova i druga pitanja odgovarali su Vladimir Vasić, finansijski konsultant i Vladimir Đukanović, broker i investitor.

- U Nemačkoj kao jednoj od najjačih ekonomija slično se dešava kao i kod nas. Imate bazičnu inflaciju i reakcija NBS je u tom smeru da nas kao korisnike stimuliše da smanjimo našu potrošnju i to se zapravo i dešava i to je negde i urodilo plodom. Čini mi se da u julu mesecu nema rasta (inflacije). Te mere su morale da se preduzmu - rekao je Vasić i dodao:

- Podizanje referentne kamatne stope može da bude brzo i skokovito i to nije dobro, jer je onda teško prilagoditi se. To se neće sutra preliti u finansijske tokove. To je kao kada vozite prekookeanski brod. Vi morate da skrenete jedno dva tri kilometra pre nego što će brod otići ulevo ili udesno. Slično je i sa ovim merama - odloženo dejstvo na finansijska tržišta i indirektno na nas kao potrošače. Kada podižete referentnu kamatnu stopu morate voditi računa da radite konsolodaciju sa državom da privreda ne bi usporila preterano. Do kraja godine moguće je da će se još podići referente kamatne stope - ocenio je.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Đukanović je ocenio da je recesija u Evropi neizbežna.

- Problem se dosta stišao poslednjih šest meseci, ali je o dalje tu. Imaćemo još dva povećanja od po 0, 25 odsto do kraja godine u Americi. Veliki deo inflacije je izvezen. Videli smo da ovaj sporazum o žitu između UN, Turske i Rusije ne važi i već je, kao posledica toga, skočila cena hrane - ističe Đukanović.

Foto: PrintScreen/Kurir TV

 

- Ukrajina je veliki izvoznik žita i potrebno je da izvučete samo 3 do 4 odsto žita da bi cene hrane skočile. Ja nisam optimista do kraja godine. Ide nam zima i idu dalje problemi sa energentima. Kada merite inflaciju i ne ubacite u nju hranu i energente to je ironično. Problem ostaje. Evropa će neminovno otići u recesiju ako žele da se izbore sa inflacijom. Svi ćemo živeti gore i svi ćemo biti siromašniji za dinar koji imamo u džepu. To je naprosto surova realnost - ističe Đukanović, poznat medijima kao Srpski vuk sa Vol strita.

Ostavite komentar