Priče > Biznis

Digitalni evro DOSTUPAN za 3 do 4 godine? Plan je da se plaćanje tom valutom ograniči na 3.000 evra MESEČNO

Evropljani će moći da plaćaju digitalnim evrom onlajn ili u prodavnicama, da bliskim ljudima pošalju određenu svotu ...

Izvor: K1info/Tanjug

25/05/2023 > 16:31

podeli vest:

Digitalni evro DOSTUPAN za 3 do 4 godine? Plan je da se plaćanje tom valutom ograniči na 3.000 evra MESEČNO
Foto: Pexels.com


Digitalni evro bi mogao da bude dostupan za tri do četiri godine, saopštio je član izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB) Fabio Paneta.

U juče objavljenom intervjuu, Paneta je izjavio da će Evropska komisija (EK) u junu predložiti regulatorni okvir za digitalni evro, a u oktobru će biti doneta odluka o početku pripremne faze tokom koje će se ova digitalna valuta razvijati i testirati.

Pripremna faza bi mogla da traje dve ili tri godine, a digitalni evro će biti dostupan za tri do četiri godine, rekao je on.

Evropljani će moći da plaćaju digitalnim evrom onlajn ili u prodavnicama, da bliskim ljudima pošalju određenu svotu u evropskoj digitalnoj valuti ili da na ovaj način plate poreze, dodao je Paneta.

Digitalna valuta ne bi trebalo da bude korišćena za investicije

Količina digitalnog evra na računu će biti ograničena, pošto ECB ne želi da evropska digitalna valuta bude korišćena za investicije ili štednju.

- Pominjali smo ograničenje od 3.000 evra. Ova suma je blizu prosečne bruto plate u evrozoni i ona neće ugroziti finansijsku stabilnost - izjavio je Paneta.

 


 

Ostavite komentar