Priče > Biznis

Izvoz ŽITARICA iz Ukrajine uticaće i na nas, neke zemlje razmišljaju kako da ZAŠTITE svoje ratare

Predsednik Srbije osvrnuo se u Knjaževcu i na probleme malinara, jer veliki deo njih nije naplatio prošlogodišnji rod

Izvor: K1info

28/04/2023 > 17:53

podeli vest:

Izvoz ŽITARICA iz Ukrajine uticaće i na nas, neke zemlje razmišljaju kako da ZAŠTITE svoje ratare
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su srpski poljoprivrednici ugroženi zbog izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, kao i poljoprivredni proizvođači u celoj Evropi.

- Naravno da su ugroženi, jer svi deluju na jedinstvenom evropskom i evro-azijskom tržištu. Ako pitate da li možemo da ne uvozimo, (žitarice) onda to znači da i druge vlade mogu nama da zabrane izvoz. Mi smo potpisali neke sporazume gde smo na jedinstvenom tržištu i gde ne smemo da budemo na zatvorenom tržištu - rekao je Vučić posle obilaska fabrike nameštaja "Mobi" u Knjaževcu.

Da podsetimo, Rumunija ce pečatiti i nadgledati tovare ukrajinskih žitarica koji prolaze kroz zemlju, uz zabranu uvoza, saopštilo je prošle sedmice rumunsko Ministarstvo poljoprivrede.

Odgovarajući na pitanje da li bi mi mogli da zabranimo uvoz ukrajinskih proizvoda, Vučić je odgovorio da pokušamo da zamislimo primer da nam kažu "nećemo srpsku malinu u Nemačkoj, kada je imamo iz Poljske" ili da Poljska traži od Nemačke da na nivou EU donese takvu meru i šta bi mi onda radili.

Foto: Freepik.com

 

- Neverovatno kako uspevamo da uvek gledamo samo ono što nama u datom trenutku odgovara, a u istom trenutku se ne pitamo šta ćemo ako oni nama to urade. Ima mnogo problema, malina je imala neverovatnu cenu nekoliko godina, sve je išlo odlično, ali se znalo da će doći godina ili dve kada to neće ići tako. Imaju velike zalihe (maline u hladnjačama) i to sada pokušavamo da rešimo, da pomognemo na svaki način, ali su nam u dobroj meri vezane  ruke - poručio je Vučić.

 

 

 



 

Ostavite komentar