Priče > Biznis

ROBOTI za Srbiju DOLAZE kao REŠENJE: Stiže BUDUĆNOST, elektronika MENJA i sezonske RADNIKE

Svođenje na zavisnost od ljudskog faktora se zanemaruje, i što je najvažnije smanjuje se zagađenje prirode, rekao je Pršić

Izvor: K1info/Tanjug

20/04/2023 > 20:34

podeli vest:

ROBOTI za Srbiju DOLAZE kao REŠENJE: Stiže BUDUĆNOST, elektronika MENJA i sezonske RADNIKE
Foto: Freepik.com


Gornjomilanovačka kompanija "Agrouniverzal" i slovenačka kompanija "Pek Automotive" su u Privrednoj komori Srbije (PKS) potpisali ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i o ekskluzivnoj distribuciji prvog robota u poljoprivredi "Slopeheleper", koji je namenjen poslovima u voćarstvu i vinogradarstvu.

Direktor i vlasnik  kompanije "Agrouniverzal" Milan Pršić je rekao da ta kompanija ima uvek prisutan trend da prati savremene inovativne tehnologije koje uvode u praksu. 

- Kompanija postoji 33. godine i bavi se distribicijom poljoprivredne opreme, traktora i priključnih mašina - istakao je za Tanjug Pršić.

Kako je objasnio, ovo je pokušaj stvaranja nove industrijske revolucije u poljoprivredi uvođenjem robotike - potpuno automatizovanog električnog robota mašine koji će raditi u poljoprivredi.

- Svođenje na zavisnost od ljudskog faktora se zanemaruje, i što je najvažnije smanjuje se zagađenje prirode, a samim tim i potrošnja fosilnih goriva - rekao je Pršić.

On je istakao da će se prezentacija robota održati u Krnjevu i Pirotu.

- Robot će biti predstavljen na predstojećem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, koji se održava od 20. do 26. maja - rekao je on.

Ugovor koji su danas potpisali se odnosi na poslovno-tehničku saradnju i ekskluzivno distributerstvo prvog robota u poljoprivredi u Srbiji.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Direktor slovenačke kompanije "Pek Automotive" Mikhail Kostnik je istakao kao veoma bitan dolazak modernih tehnologija na srpsko tržište.

- Srbija će dobiti šansu da poboljša svoju agrukulturnu proizvodnju, koja će doneti nove mogućnosti na tržištu - rekao je Kostnik.

Sekretar udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović je rekao da smo svedoci da u poslednje vreme imamo sve više priča o rastu broja stanovnika, i o tome kako je potrebno povećati proizvodnju hrane. 

- Suočavamo se sa tim da su nam resursi za proizvodnju hrane vrlo ograničeni. Imajući to u vidu moramo da podižemo proizvodnju - rekao je za Tanjug Bogunović.

Kako je objasnio, sa druge strane imamo veliki problem sa nedostatkom sezonske radne snage.

- Nedostatak radne snage dovodi do veće potrebe za automatizacijom, digitalizacijom i robotizacijom. Industirija četvrte generacije se u mnogim zemljama već primenjuje. Lepo je videti primer upotrebe takve opreme u našoj zemlji. To je jedan od razloga zašto PKS stoji iza ovoga - zaključio je Bogunović.

Robot je namenjen radovima u voćarstvu i vinogradarstvu, navode iz PKS-a.

 


 

 

 

Ostavite komentar