Priče > Biznis

SRPSKI MALINARI još nisu naplatili PROŠLOGODIŠNJI ROD, a to nije jedini problem UOČI BERBE

Prema procenama ministarstva, na zalihama je 30.000 tona maline, a mesečno u izvoz ode oko 6.000 tona

Izvor: K1info/rts.rs

14/04/2023 > 15:18

podeli vest:

SRPSKI MALINARI još nisu naplatili PROŠLOGODIŠNJI ROD, a to nije jedini problem UOČI BERBE
Foto: Unsplash.com


Za nešto više od dva meseca počinje berba maline, a mnogi mali hladnjačari još nisu prodali robu i isplatili proizvođače. Od države traže povoljnije kredite, garancijski fond za malinu i status strateškog proizvoda.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da se na pragu nove sezone treba baviti novom organizacijom, kako ne bi ponovo ušli u blokadu izvoza.

Računi za struju hladnjača sve su veći, a malina se sporo izvozi. Onima koji dug poljoprivrednicima nisu isplatili, država je ponudila povoljne zajmove Fonda za razvoj sa kamatom od dva odsto. Ali malo je onih koji imaju neiskorišćenu hipoteku za takav aranžman. Poslovne banke nude kamatu od 8 do 10 odsto, a ministarstvo posreduje kod državne banke za bolju ponudu, izveštava RTS.

- Dobili smo (ponudu) od "Poštanske štedionice", ali je i taj kredit i dalje neprihvatljiv. Od nas se traži da damo zalog i na robu koja je na zalihama i na robu koja će biti kupljena 2023-2024. godine - navodi Velibor Stojković, proizvođač voća i hladnjačar.

Proizvođači kažu da je ovo prva sezona u poslednjih više decenija u kojoj se u berbu ulazi sa neisplaćenim dugovima iz prethodne. Stručnjaci vide rešenje u akontnoj ceni koja se plaća tokom berbe i iznosi trećinu očekivane prodajne cene.

- Zatim se za sledeće tromesečje isplaćuje još jedan deo i kada se prodaju konačno proizvodi onda se deli dobit. Ali ovde je problem što proizvođači nisu akcionari kod hladnjačara i onda smo imali otkupnu cenu koja je bila 400-600 dinara, a sada vidite da se smrznuta prodaje za 250, pa je gubitak po kilogramu oko 350 dinara - ističe za RTS profesor dr Zoran Keserović.

Prema procenama ministarstva, na zalihama je 30.000 tona maline, a mesečno u izvoz ode oko 6.000 tona.

- Da je cena bila razumnija, normalnija, značajno niža, pričamo o ceni od 300 dinara, mi bismo tu malinu izvezli na vreme i ne bismo imali problema da mnogo proizvođača nije isplaćeno. Nastavićemo pregovore sa "Poštanskom štedionicom", to je državna banka. Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Srbije intenzivno razgovaraju sa njima kako bi i na koji način te male otkupljivače mogli da podržimo - naglašava Nenad Dolovac iz Ministarstva poljoprivrede.

Mediji su ovih dana pisali i o tome da malinari vrlo teško mogu da nađu brače za "crveno zlato" i da je neizvesno koliko će maline uopšte moći da uberu i ponude tržištu zbog nedostatka radne snage.

 

 

 

 

Ostavite komentar