Priče > Biznis

SVB propao, Srbin PREŽIVEO: Kako su Luka i njegov STARTUP prošli kroz AGONIJU bankrota

Kompanija "Connect the dots" (CTD) jedna je od naših najuspešnijih "startup" kompanija i imali su račun u propaloj SVB banci

Izvor: K1info/blic.rs

26/03/2023 > 10:59

podeli vest:

SVB propao, Srbin PREŽIVEO: Kako su Luka i njegov STARTUP prošli kroz AGONIJU bankrota
Foto: Tanjug/AP


Bankrot SVB (Silikon Valley Bank) je uzdrmao američko bankarsko tržište, stoga je panika širom sveta. Klijenti ove banke su uglavnom IT kompanije i startapi, te se ona smatra najvažnijom bankom upravo tehnoloških kompanija. Jedan takav srpski startap se direktno suočio sa krizom kroz koju je ta banka prošla, pretrpevši pravi pakao. Bilo je neizvesno, ali srećom, novac su povukli na vreme.

Kompanija "Connect the dots" (CTD) jedna je od naših najuspešnijih "startup" kompanija i u svom portfoliju ima višemilionske investicije. Luka Trikić, jedan od osnivača ove kompanije, govori o agoniji tokom bankrotstva ove američke banke proteklih dana.

Foto: Tanjug/AP

 

Njegova kompanija je klijent SVB-a od samog osnivanja 2018. godine. Na pitanje zašto je izabrao baš ovu banku ističe pogodnosti koje nudi za poslovanje kakvo je njegovo.

- SVB je manje-vise "industrijski standard" za startup-ove pokrenute u Silicijumskoj Dolini. Investitori savetuju da se tu drži novac, i oni daju neke specificne pogodnosti za startupove - rekao je Trikić za Blic.rs.

Kako je kolaps te banke bio iznenadan, mnogi su odmah pohrlili da podignu svoj novac, što je izazvalo veliki pritisak na ovaj bankarski sistem i neizvesnost u sutrašnjicu.

- Prvo su nastupili hitni sastanci između našeg finansijskog direktora i generalnog direktora i investitora, i odlučeno je da se sačeka i vidi kako će se situacija odvijati. Srećom, američka vlada je brzo reagovala i odlučila da ipak osigura sve depozite u SVB banci, tako da period neizvesnosti nije dugo trajao - objasnio je Trikić.

Dodao je da se procedura za podizanje novca nije ni malo promenila, te i da su pored prvobitnih poteškoća ipak dobili svoj novac.

- Imali smo jedan kratak period kada nismo mogli da dižemo novac, ali posle toga stvar se vratila u "normalu", barem sa strane gledišta korisinka banke - rekao je on.

Trikić je istakao da je trenutno situacija stabilna i da bez smetnji koriste bankarske usluge "Banke Silijijumske doline" (SVB).

Jedan deo klijenata ostavio novac u SVB banci

Kada prođe krizna situacija, ne možemo da se ne zapitamo čemu i dalje ostanak u istoj banci i da li je kolaps opet moguć. Na to pitanje nam je Luka Trikiić objasnio da su za nastavak saradnje najvažnije dobre garancije.

- Garancije je dala američka vlada. "Federal Deposit Insurance Corporation" (FDIC) je jako mudro odlučio da će osigurati sve depozite u SVB banci, bez obzira na veličinu, jer bi u suprotnom nastalo dosta lančanih problema u američkim finansijama, a vrlo verovatno i u globalnim - dodaje.

Situacija se dosta smirila i dosta njih je ostalo klijent pomenute banke, ali reakcije kompanija su ipak podeljenje, dok su najveće posledice pretrpeli investitori.

- Dosta startupova je odlučilo da svoj novac pomeri u druge banke, ili da barem to uradi za deo novca, međutim dosta ih je odlučilo da novac ostavi u SVB banci, tako da možemo da vidimo da vlada podeljeno mišljenje prema SVB banci trenutno. Sa strane korisnika banka se nije mnogo promenila, međutim investitori koji su investirali u ovu banku su kažnjeni, tako da će to definitivno izazvati dalje posledice, tačno koje, ostaje da vidimo - kaže Trikić.

Banke i investicioni fondovi će osetiti posledice zbog dešavanja oko SVB-a

Luka Trikić je istakao da kolaps SVB banke neće mnogo promeniti poslovanje kompanija i statapova koji posluju u Americi, ali je upitno šta će biti sa banakrskim sektorom i investicionim fondovima generalno.

- Strategije i planovi se prave dugoročno, a zbog brze reakcije američke vlade ovaj događaj nije značajno poremetio poslovanje startup-ova, međutim, poslovanje bankarskog sektora i investicionih fondova koji investiraju u banke će se definitivno promeniti značajno - zaključio je sagovornik Blica.

 

Ostavite komentar