Priče > Biznis

Otvoren sajam AUTOMOBILA: Nastavlja se sa isplatom subvencija za kupovinu ELEKTRIČNIH vozila

Tradicionalni 55. Međunarodni salon automobila, pod sloganom "Koji je zvuk automobila?", biće otvoren za posetioce od 22. do 28. marta

Izvor: K1info/Tanjug

21/03/2023 > 22:43

podeli vest:

Otvoren sajam AUTOMOBILA: Nastavlja se sa isplatom subvencija za kupovinu ELEKTRIČNIH vozila
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i država Srbija, radiće na stvaranju uslova kako bi se ispratile intenzivne i istorijske promene u automobilskoj industriji kao što je elektrifikacija vozila, rekao je ministar Goran Vesić prilikom otvaranja 55. Međunarodnog salona automobila i 15. Međunarodnog sajma motocikala,kvadova, skutera i opreme "Motopassion", na Beogradskom sajmu.  

- Za nas kao Ministarstvo veoma je važno da obezbedimo uslove. Kao država nastavljamo sa isplatom subvencija za kupovinu elektro-automobila, a od prvog januara naredne godine ćemo krenuti sa procesom deregistracije. Obezbedili smo 100 miliona evra za 140.000 automobila koji će moći da se deregistruju - to su automobili koji imaju motore euro jedan, dva i tri, a da vlasnici onda kupe polovni automobil koji nije stariji od 2015. godine sa motorom euro 6 - rekao je Vesić. 

U našoj zemlji, dodao je, ima oko 560.000 automobila sa motorima euro jedan,dva i tri, i na teritoriji Srbije registrovano oko 2,8 miliona, za milion više nego pre 10 godina. 

U narednom periodu, rekao je Vesić, Ministarstvo planira postavljanje oko 100 novih punjača za elektro-automobile na samim autoputevima i brzim saobraćajnicama, a u okviru izmena Zakona o planiranju i izgradnji uvede obavezu da prilikom izgradnje zgrada određen broj mesta ima elektropunjače.  

 

- Pored toga uvodimo obavezu da na svakoj pumpi postoji određeni broj punjača za električne automobile, počeli smo da gradimo pametne autoputeve, a prvi takav je Moravski koridor čiji ćemo prvi deo pustiti sada već krajem marta, početkom aprila i nastavićemo sa ulaganjem i promocijom elektromobilnosti - naglasio je Vesić. 

 Predsednik skupštine Udruženja proizvođača drumskih vozila Srbije Igor Ševo rekao je da sama činjenica da je ovo 55. sajam govori o tome koliko je ovo bitna i dugotrajna manifestacija. 

Tradicionalni partner i generalni sponzor ovogodišnjeg Sajma automobila i motocikala je DDOR Novi Sad, a Frančesko Maši kao predstavnik ove kompanije je naglasio da je imao čast da jutros predstavlja DDOR na Poslovno - naučnom forumu Srbija - Italija, koji je organizovan sa ciljem jačanja političkih i ekonomskih odnosa između dveju zemalja. 

 

 

On je posebno skrenuo pažnju na pitanje bezbednosti u saobraćaju koje, kako je rekao, postaje sve značajnije. 

- Saobraćajne nezgode su vodeći uzrok smrti dece i mladih širom sveta, i na globalnom nivou svake godine 1,3 miliona ljudi izgubi život kao posledica saobraćajnih nezgoda. Prema podacima za Zapadni Balkan u 2022. godini došlo je do povećanja broja smrtnih slučajeva na milion stanovnika u poređenju sa 2021. dok je broj smrtnih ishoda u Srbiji gotovo dvostruko veći od proseka Evropske unije - rekao je Maši. 

Ministar Vesić je posle otvaranja obišao zajednički štand Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva unutršanjih poslova, JP Puteva Srbije i Koridora Srbije, i tom prilikom učestvovao u simulaciji prevrtanja automobila, koji je priredio MUP te ponovio da je bezbednosni pojas izuzetno značajan u slučajevima ovakvih nesreća.  

Tradicionalni 55. Međunarodni salon automobila, pod sloganom "Koji je zvuk automobila?", biće otvoren za posetioce od 22. do 28. marta, i kako je najavljeno okuplja 250 izlagača koji će predstaviti 33 automobilska brenda.

Na sajmu će biti premijerno predstavljeno 40 modela.

Takođe, pod sloganom "Strast je uvek na dva točka", u isto vreme i na istom mestu, održaće se i 15. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion", a kako je najavljeno, 60 izlagača predstaviće više od 40 brendova motocikala, kvadova, skutera. 

Beogradski sajam je domaćin i organizator ovih manifestacija, a strateški partneri su DDOR osiguranje Novi Sad, Srpska asocijacija uvoznika i delova i Udruženje proizvođača drumskih vozila Srbije. 

 

 

 


 

 

 

Ostavite komentar