Priče > Biznis

Što jača NAUKA, to jača SRBIJA: Ministarka najavila PODRŠKU jačanju STARTAP zajednice

Begović sa saradnicima posetila je Naučno-tehnološki park Novi Sad i sastala se predstavnicima njegovog rukovodstva

Izvor: K1info/Tanjug

20/03/2023 > 18:51

podeli vest:

Što jača NAUKA, to jača SRBIJA: Ministarka najavila PODRŠKU jačanju STARTAP zajednice
Foto: Tanjug/NITRA/Zoran Petrović


Država nastavlja da pomaže jačanju startap zajednice u Srbiji, rekla je danas ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović u razgovoru sa rukovodstvom Naučno-tehnološkog parka Novi Sad.

Begović je navela da je država donela strategiju koja ima viziju naučnog i tehnološkog razvoja Srbije, sa ciljem da se izgrade snažne naučne, istraživačke i razvojne institucije koje treba da odgovore na globalne izazove. 

Foto: Tanjug/NITRA/Zoran Petrović

 

Država je u prethodnom periodu puno ulagala u nauku, podsetila je ministarka i istakla važnost podrške razvoju sve veće startap zajednice u Srbiji. 

- Startap ekosistemi su važni za privredu jer je njihov razvoj poslednjih godina ubrzan i vrlo uspešan. To donosi brojne izazove u kojima imamo ulogu da pomognemo jačanju startap zajednice, kao i to da omogućimo da na globalnoj mapi i naši predstavnici budu vidljivi stranim investitorima - kazala je Begović.

Direktor NTP NS Nebojša Drakulić i ministarka saglasili su se da je veliki značaj razvoja nauke koja će, po svoj prilici, u narednim godinama diktirati ekonomski razvoj Srbije. 

- Ukoliko se budemo kontinuirano vodili misijom NTP NS, a to je efikasno spajanje i razvoj nauke i privrede, NTP NS imaće još značajniju ulogu u razvoju celokupne privrede Srbije. Novi Sad je grad u kojem se poslednjih 10 godina ubrzano razvija IT industrija, dok na teritoriji AP Vojvodine, prema poslednjim podacima, posluje 5.000 IT kompanija. Cilj nam je da dodatno pomognemo i razvoju startap zajednice u Novom Sadu kroz razne programe podrške - izjavio je Drakulić. 

Foto: Tanjug/NITRA/Zoran Petrović

 

Ministarka je posle obilaska prisustvovala početku konferencije “Doba veštačke inteligencije” - obeležavanju dve godine rada Instituta za veštačku inteligenciju Srbije, kojoj je prisustvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić

Sa direktorom NTP NS obišla je članice-startapove i kompanije sa ciljem da se upozna sa postignutim rezultatima, a ministarki je uručena zahvalnica NTP NS za Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

 

Ostavite komentar