Priče > Biznis

Gotovo je, PROPAST potvrđena: UBS PREUZIMA Credit Suisse

Ni pomoć od 54 milijarde dolara od Švajcarske nacionalne banke u sredu nije pomogla

Izvor: K1info/telegraf.rs

19/03/2023 > 21:24

podeli vest:

Gotovo je, PROPAST potvrđena: UBS PREUZIMA Credit Suisse
Foto: Pixabay.com


Najveća švajcarska banka UBS potvrdila je da će preuzeti Credit Suisse, saopštila je Centralna banka Švajcarske. Preuzimanje je "teško" 3,23 milijarde dolara (oko tri milijarde evra), navedeno je večeras iz UBS grupe. 

Ovaj dogovor o akviziciji dolazi u trenutku kada se Credit Suisse, druga po veličini švajcarska banka, suočava sa krizom poverenja i njene akcije su naglo pale poslednjih dana, što je izazvalo talas zabrinutosti na tržištu.

Ranije danas je saopšteno da bi ugovor o svim akcijama između dve najveće švajcarske banke trebalo bi da bude potpisan u nedelju, 19. marta, uveče.

Ponuda je saopštena danas prepodne, sa cenom od 0,25 švajcarskih franaka po deonici, koja se plaća u akcijama UBS-a, što je daleko ispod zaključne cene Credit Suissea od petka - 1,86 franaka.

Foto: Tanjug/AP

 

UBS je, takođe, insistirao na "materijalnoj nepovoljnoj promeni" (material adverse change), koja poništava dogovor ako njen kreditni raspon skoči za 100 baznih poena ili više, piše FT.

Credit Suisse je jedna od oko 30 banaka u svetu za koje se smatra da su prevelike da bi propale jer su od velikog značaja za bankarski sistem.

Međutim, ta 167-godišnja institucija je u gubitku i suočila se sa nizom problema poslednjih godina, uključujući optužbe za pranje novca.

Iznos od 54 milijarde dolara od Švajcarske nacionalne banke u sredu nije uspeo da umiri tržišta, a akcije Credit Suisse su oslabile 24 odsto.

 

 

Ostavite komentar