Priče > Biznis

Bajatović: "GENIJALCI EKONOMISTI" nek objasne kako da NEŠTO KUPIM ZA TRI DINARA, prodam za dinar i BUDEM POZITIVAN

Gas će poskupeti 1. maja za 10%, a drugog poskupljenja možda i ne bude, rekao je direktor Srbijagasa

Izvor: K1info

13/03/2023 > 11:15

podeli vest:

Bajatović: "GENIJALCI EKONOMISTI" nek objasne kako da NEŠTO KUPIM ZA TRI DINARA, prodam za dinar i BUDEM POZITIVAN
Foto: Youtube PrintScreen/K1


Prvo poskupljenje gasa očekuje nas od 1. maja, a moguće je još jedno do kraja godine, najavio je direktor Srbijagasa. Zašto je energetika za srpski budžet i dalje najveći najveći rizik? Koliko su rat u Ukrajini i svetska energetska kriza potresli srpski energetski sektor? To su ovog jutra u „Uranku“ na televiziji K1 bila pitanja za generalnog direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića. 

Niske cene struje i gasa moraju da se podignu na tržišni nivo - to je ocena MMF-a, Svetske banke i Fiskalnog saveta. Jovana Joksimović ovog jutra Dušana Bajatovića je pitala zašto su EPS i Srbijagas stalno na stubu srama kada je reč o finansijama.

- Čuveni naziv „gubitaši“. Ja bih voleo da mi neko od njih objasni kako da nešto kupim za tri dinara, prodam za dinar i budem pozitivan. U odnosu na naše kolege iz EPS-a koji su imali određene probleme u proizvodnji, a znamo koji su: nismo na vreme otkrili sve otkrivke, morali smo da dokupimo uglja, malo se više koristio mazut... A Srbijagas je trgovac - kazao je Bajatović u „Uranku“. 

393 dolara za 1.000 kubnih metara

Bajatović je rekao i da ne razume baš svakog „genijalca ekonomistu“.

- Jedna stvar je kada kažete da postoji gubitak. Da, u Srbijagasu postoji gubitak zato što je neko berzansku robu kupio za tri dinara, prodao je za dinar, a u međuvremenu je Vlada rekla da ne može prosečna srpska plata ili prosečno efikasno srpsko eneregetsko preduzeće da podnese udar cene. Videli ste šta se dešavalo u Zapadnoj Evropi: bez koliko radnih mesta su ostali, bez koliko proizvodnje - nema prozvodnje veštačkog đubriva, nema proizvodnje u metalskoj industriji, zatvorilo se svako šesto energetski zavisno preduzeće... Nismo hteli taj efekat i mi smo rekli da nećemo da plaćamo 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, već ćemo svesti tu cenu na 270. Danas je prosečna faktura Srbijagasa 393 dolara za 1.000 kubnih metara, a trebalo bi da bude 727 dolara samo za energent, ne govorim o troškovima transporta - objasnio je Bajatović. 

MMF podržao povećanje cene 

Bajatović je danas na televiziji K1 kazao da Vlada republike Srbije vlada, da ona donosi odluke.

- A Vlada je rekla da ako bi cena gasa bila prevelika, ne bi došli investitori, ostali bismo bez radnih mesta, kako bi to platile bolnice, škole, kompanije? Kolike bi morale da budu zarade, a kolika bi bila inflacija. I ovako je veća nego što nam odgovara. Kako će prosečna plata u Srbiji da to plati? Našao se dogovor, krajnje transparentno, koji su prihvatile i Svetska banka i MMF, da mi polako i sukcesivno podižemo cene. Bilo je jedno povećanje cena od 11 odsto koje smo do sada sproveli. Naša procena je da bi moglo i trebalo da bude novo povećanje oko 1. maja, s obzirom na to da nam idu na ruku cene na berzi i cene nafte - kazao je Bajatović u „Uranku“. 

Kazao je direktor Srbijagasa da nafta neće „probijati“ cenu od 80 dolara.

- Podsetiću vas da dve trećine gasa, po dogovoru Vučića i Putina, a to je dve milijarde metara kubnih dobijamo od Ruske federacije po naftnoj formuli, i to je trenutno 320-330 dolara za 1.000 kubnih metara. Ostatak je bio značajno skuplji. Ta formula važi do 1. aprila. Drugi veliki problem koji ćemo imati je bezbednost. Videli ste šta se desilo sa Severnim tokom. Trenutno imamo u Srbiji 286 miliona metara kubnih srpskog gasa, isto toliko i ruskog u Banatskom dvoru i ostaće nam sigurno 200 miliona metara kubnih gasa u Mađarskoj. Sada treba da vidimo koliko ćemo da uskladištimo i u Mađarskoj. Ja moram i to nekako da finansiram. Ne mogu da dobijem baš sve iz budžeta. MMF je rekao 800 miliona dolara iz budžeta i ne može više ako hoćete da imate parametre ekonomske i fiskalne politike kakve smo zacrtali.  

Foto: Youtube PrintScreen/K1

 

Bajatović je kazao da se ne boji za Srbijagas.

- Ne bojim se iz prostog razloga što zalihe prevazilaze po svojoj vrednosti ono što bismo mi hteli da imamo kao neku kreditnu liniju ili kao neku pozajmicu. Mada pozajmice iz budžeta nije bilo ni prošle, a neće biti ni ove godine. Od 2008. do 2012. godine imali smo sedam kredita po 200 miliona evra za tekuću likvidnost. Sada toga više nema, možete samo da imate kredite za investicije što je dobro za državu jer podiže GDP, ali ne možete imati kredite za tekuću likvidnost. Sad smo imali nešto malo jer je Srbijagas već uzeo neke kredite i oni su bili skupi, kratkoročni, za skladištenje gasa u Mađarskoj. Ne možemo za tako kratko vreme da ih vratimo, a naročito zato što te zalihe nismo prodali. Taj kratkoročni kredit morali smo da pretvorimo u dugoročni i to je oko 300 miliona evra sve zajedno - rekao je Bajatović. 

Drugog poskupljenja gasa možda i ne bude 

Dušan Bajatović kazao je da ako tržišna kretanja budu kao što se predviđa, drugog poskupljenja gasa možda i ne bude. 

- Već sada je gas na berzi 450 ili 500 dolara za kupovinu, a mi ćemo ga imati po naftnoj formuli na oko 320 i ne verujem da će biti bitne promene do kraja godine. Možda će nas to jedno poskupljenje posle 1. maja dovesti na nulu pa ćemo da vidimo sa državom šta ćemo da radimo. Imamo troškove, pre svega kamate. Majsko poskupljenje po našoj računici ne bi trebalo da pređe deset odsto i neće. Ako ipak bude sledećeg poskupljenja, ono će se desiti u poslednjem kvartalu i neće prelaziti deset odsto. To pokazuju sadašnje računice Srbijagasa, a sumnjam da smo pogrešili i mi i Svetska banka i Ministarstvo finansija. Cene će padati u narednom periodu i to je dobra vest. Nadam se da neće biti poremećaja na tržištu. 

Šta bi moglo da poremeti tržište?

Dušan Bajatović kazao je danas na televiziji K1 da se nikada ne zna da li će neko da minira Turski tok 2.

- Vidimo i promene Turske i Mađarske u odnosu prema Rusiji zbog ogromnog pritiska, pre svega od strane EU i SAD. Da li će to odvesti do nekog novog poremećaja na tržištu, ne znam. Najveća aktivnost u Srbijagasu sada je, a ovu sezonu smo završili, da vidimo kolike će biti rezerve. Naša procena je da je najbolje, ako je cena već 320-330 dolara po naftnoj formuli i ako padaju cene na berzi, da izvršimo neko fiksiranje. Bolje je sada da uzmemo novac i da ga upotrebimo za to da napravimo još veće zalihe nego što smo imali da bismo time omogućili da gas bude još povoljniji, i da s druge strane imamo i energetsku bezbednost. Kada je energent najskuplji? Kada ga nema. Nikada više gas neće biti jeftin, to kaže svaki stručnjak koji se bavi energetikom. 

Za šta je Srbijagasu potreban novac?

Bajatović je kazao da Srbijagasu sada treba novac za ono što će dodatno skladištiti. 

- Ja to ne mogu da prodam na tržištu. Ako dođemo do nule, ne moramo da imamo profit. Ako čitate Zakon o javnim preduzećima tek četvrta stavka je profit. Ono što je važno je da je ovog puta sve stvarno transparentno. Zaista se zna do poslednje pare i centa koliko je za šta potrošeno. Prošli put se to malo drugačije računalo, moram da budem iskren. Ovaj put se svako poskupljenje računa u cent. Nećemo da podignemo više zbog toga i toga, i svaka para se pravda. Tačno se zna koliko ste gasa kupili, koliko je koštao, koliki su troškovi...

O platama u Srbijagasu

Generalni direktor Srbijagasa kazao je da ovo preduzeće nikoga nije zaposlilo godinu i po dana.

Foto: Youtube PrintScreen/K1

 

- Ponekad nemamo ni rezervne delove, nekada i zimi vozimo s letnjim gumama, ali nema veze. Govore kako mi svi mnogo trošimo u tim preduzećima. Kada sam došao na mesto direktora Srbijagasa plate su bile duplo veće od prosečne plate u Novom Sadu. Sada je prosečna plata u Srbijagasu 20 odsto niža nego prosečna plata u Novom Sadu. To govori o tome da mi ne možemo da zadržimo inženjere, IT stručnjake, najbolje radnike u firmi zato što je prosečna zarada u privatnim kompanijama 2.000, 2.500, 3.000 dolara. Odoše nam kadrovi koji mogu da drže investicioni, stručni, pravni deo. Molimo Boga. Pokušavamo da uzimamo najbolje klince i klinceze sa fakulteta, razgovaramo sa njima, odobravamo praksu pa se neko i zadrži. Inženjeri moraju da imaju licence, jer nije lako ni kod privatnika tu platu dobiti. Nama će više od 20 odsto ljudi otići u penziju za dve do tri godine. Takva nam je starosna struktura.

Srbijagas je veliki investitor

To se, kako je kazao Bajatović danas - zaboravlja.

- Uvek se govori kako u energetici ništa nije napravljeno, a mi smo napravili 25.000 kilometara gasovoda u prethodnih deset godina. Samo o tome niko ne govori. 

Nisam gubitaš

Bajatović je kazao da nije gubitaš.

- Mi ove godine imamo pet milijardi dinara zarade. Nijedne godine posle 2014. godine nismo bili u gubitku, od dokapitalizacije 2014. godine od dve milijarde nismo napravili nijedan jedini dinar gubitka, naprotiv. Imali smo jednu godinu u kojoj smo imali 180 miliona evra profita, pa 150... 2021. godina je bila nešto lošija, jer smo vodili socijalnu politiku, imali velike razlike u cenama. Prošle godine je realni, knjigovodstveno proverljiv dobitak bio veći od pet milijardi dinara. A svi mi kažu - gubitaš. Pri tome vodimo socijalnu politiku. Ja na tu pošalicu o gubitašu odgovaram sa: Ja sam bar dobro plaćen. Ne mogu mnogo da kukam, ali nisu svi u Srbijagasu dobro plaćeni. 

Da li ostaje direktor?

Bajatović je u „Uranku“ kazao da Vlada postavlja direktore i donosi ciljeve. 

- Ne mogu da donesem plan poslovanja, a da ga Vlada ne odobri. 15 godina sam na čelu Srbijagasa i to je uvek tema - koliko ću još biti. A onda me pitaju da li ću da konkurišem. Pa, ne znam, valjda sam naučio nešto o tom poslu. Čak sam i doktor nauka, i svi su čitali taj doktorat da ga ospore, i ništa se nije desilo. Doktorat je naravno o gasu, o snabdevanju gasom. Dobro je da se vrši pritisak na javni sektor, jer uvek može bolje. Ja plaćam sve poreze, i pomognem i onima koji imaju manju platu od mene. Ne planiram dalje povećanje plate. Ne treba mi ni ovo što imam - kaže Bajatović. 

 

Ostavite komentar