Priče > Biznis

Tačno je, IMA POSLA KO HOĆE DA RADI: Plata 100.000 dinara, a bez POSEBNIH uslova

U mnogim oglasima za posao se u poslednje vreme nude zarade veće od prosečne srpske plate, a čak se ne traži ni prethodno radno iskustvo

Izvor: K1info/blic.rs

13/03/2023 > 10:59

podeli vest:

Tačno je, IMA POSLA KO HOĆE DA RADI: Plata 100.000 dinara, a bez POSEBNIH uslova
Foto: Pixabay.com


U Srbiji se ipak mogu pronaći poslovi za koje nisu potrebne prevelike veštine ili iskustvo, a da plata bude oko 100.000 dinara, pa i više.

Na stranicama sa oglasima za posao postoji nekoliko ponuda koje se izdavajaju a koje se najbolje mogu opisati izrazom "ima posla za one koji hoće da rade".

Ranije je prva stavka na razgovoru za posao bilo iskustvo, ali to nije više slučaj jer mnogi oglasi, koji nude zaradu mnogo veću od prosečne srpske plate, to ne traže, već nude obuku od nule. Isto tako, za neke pozicije nije važan ni stepen obrazovanja, niti vrsta poslovnog profila, već samo da ste radno sposobni.

Jedan poslodavac je uzburkao društvene mreže oglasom pre nekoliko dana, u kom traži pomoćnika pomoćnikovog kuvara, a uslovi za tu poziciju su neobično jednostavni za platu koja može ići od 50.000 do 99.999 dinara.

Za ovaj posao u jednoj zemunskoj piceriji poželjno je da "osoba bude normalna", da zna da sabira do četiri, da poznaje bar 15 slova azbuke i osnovni nivo srpskog jezika. Nije potrebno poznavati pametne telefone ili imati vozačku dozvolu, samo treba da dođete na adresu gde se objekat nalazi i da ste voljni da radite smenu od tačno osam sati, ni minut duže. Možete gledati TV ili slušati muziku na radnom mestu.

Poslodavac je molio da oglas bude shvaćen ozbiljno bez obzira koliko neverovatno zvučao.

Foto: Pixabay.com

 

U skladu sa razvojem internet tehnologija, nastali su i neobični "frilens" poslovi. Tako se jedan programer zaposlio u kompaniji i radi posao koji podrazumeva pomaganje "Data" analitičarima jedne strane kompanije tako što vodi računa o elektronskoj pošti. Plata iznosi 1.600 evra mesečno.

- Moje zaduženje je da čitam mejlove i prosleđujem njihovom timu analitičara na adresu. Da, 8 sati dnevno sedim ispred inboksa, pročitam ukupno 5 mejlova, i prosledim u proseku 2 do 3 - rekao je.

Njemu je lakše jer ima tehničko znanje programera, ali za ovaj posao to nije neophodno jer svako može da ga nauči za nedelju dana.

Jedna beogradska poslastičarnica traži pomoćnika za prodaju sladoleda i drugih poslastica. Plata koja je navedena je 95.000 dinara, a potrebno je raditi u dve smene, vikendom i praznicima, a tokom letnjih meseci i do ponoći.

Posebnih uslova o stručnoj spremi ili veštinama nema, samo se traži želja za radom i ljubaznost.

Još jedan zanimljiv posao u ugostiteljskoj sferi po istoj plati, a priprema se samo giros u jednom beogradskom restoranu.

U oglasu se navodi da CV nije obavezan, već samo da je potrebna osoba "sa ili bez radnog iskustva" nijedan drugi uslov mimo toga. Navedeno je da se radi u dve smene, puno radno vreme.

Foto: Unsplash.com

 

Organizacija dečijih proslava može da bude velika obaveza, te jedno sportsko udrženje u Beogradu nudi tu uslugu. Njima je potreban animator koji bi radio vikendom i radnim danima, a jedan rođendan traje dva sata. Plata za ovu poziciju ide od 40.000 do ravno 100. 000 dinara

Ovo je još jedan posao koji smo pronašli, a da poslodavci ne traže nikakve posebne veštine niti radno iskustvo. Najvažnije je da budete komunikativni, ljubazni i, eventualno, da volite rad sa ljudima, ali to nije uvek naglašeno u oglasu.

Na jednom sajtu za pronalaženje poslova može se naći oglas koji za ovu vrstu posla daje dnevnicu od 5.000 dinara, pa na kraju meseca može biti dobra računica. Neki nude fiksno radno vreme, ali se može raditi i parcijalno na različitim manifestacijama i događajima.

 

 

 

Ostavite komentar