Priče > Biznis

30 miliona dolara DOSLOVNO IDE U ĐUBRE, A RADNICI NA ULICU: Čuvena fabrika igračaka u OGROMNOM PROBLEMU

Firma morala da iznajmi dodatna skladišta da bi u njima mogla da drži sve neprodate proizvode

Izvor: K1info/Jutarnji.hr

07/03/2023 > 11:42

podeli vest:

30 miliona dolara DOSLOVNO IDE U ĐUBRE, A RADNICI NA ULICU: Čuvena fabrika igračaka u OGROMNOM PROBLEMU
Foto: Shutterstock


Proizvođač popularnih igračaka Funko Pop! prisiljen je da zbog poslovnih gubitaka baci zalihe koje nisu uspeli da prodaju.

A vrednost tih zaliha prelazi vrednost prelazi 30 miliona dolara, prenosi Jutarnji list.

U prošlonedeljnom razgovoru s investitorima, izvršni direktor kompanije Brajan Marioti rekao je da je Funko svoj distribucijski centar u Arizoni već napunio lutkama i da je bio prisiljen da iznajmi dodatna skladišta. Zbog toga su troškovi veći od zarade.

Budući da je prošle godine firma morala da iznajmi dodatna skladišta kako bi u njima mogla da drži sve neprodate lutke, sada namerava da eliminiše deo inventara kako bi smanjila troškove upravljanja zalihama.

- Očekuje se da ćemo u prvoj polovini 2023. otpisati između 30 i 36 miliona dolara - rekli su iz firme.

Proizvodi koje čuvaju sada vrede manje od troškova skladištenja, tako da je trenutna opcija da se bace. Rukovodioci kompanije takođe su najavili da će zbog štednje broj radnika smanjiti za 10 odsto.

Funko je profitirao tokom pandemije. Firma je 2021. godine zabeležila milijardu dolara neto profita od prodaje, što je u odnosu na 2020. godinu bilo povećanje od 58 odsto. Međutim, ta zarada se istopila kada se globalna ekonomija ponovno otvorila.

Kompanija je izvestila o ukupnom gubitku od 47 miliona dolara u četvrtom tromesečju 2022. To je pad od dobiti od 17 miliona dolara u istom razdoblju prethodne godine.

- Bilo je jasno na našem poslednjem razgovoru o zaradi da je došlo do prekretnice u našem poslovanju. Kombinacija makro faktora i problema specifičnih za Funko poremetila je naše finansijske i operativne rezultate do neprihvatljivog nivoa - rekao je Marioti.

Deonice Funka pale su za 9,4% od početka 2023. godine.

 

 

 

Ostavite komentar