Priče > Biznis

NESTAŠICA salate u BRITANIJI, ministarka poručuje građanima da UMESTO krastavaca jedu REPU

Pojedine samoposluge ograničile su koliko krastavca ili paradajza može da kupi pojedinac. Očekuje se i nestašica paraziluka

Izvor: K1info/Tanjug

23/02/2023 > 20:14

podeli vest:

NESTAŠICA salate u BRITANIJI, ministarka poručuje građanima da UMESTO krastavaca jedu REPU
Foto: Pexels.com


Britanska domaćinstva već su suočena sa nestašicom paradajza, paprike i krastavca, a uzgajivači upozoravaju da se očekuje i nestašica domaćeg praziluka, prenosi Rojters.

Uzgajivači su upozorili da je proizvodnja u Velikoj Britaniji smanjena zbog rekordno visokih temperatura početkom godine, praćene nedostatkom padavina i u novije vreme periodom ekstremno hladnog vremena. 

- Proizvođači praziluka se suočavaju sa najtežom sezonom ikada, zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Očekujemo pad prinosa  između 15  i 30 odsto - rekao je predsednik Udruženja uzgajivača praziluka Tim Kejsi. 

Praziluka će imati do aprila, posle toga moraće da uvoze

Krejsi je predvideo da će ponuda domaćeg praziluka biti iscrpljena do aprila, a da već tokom maja i juna ovo povrće neće biti dostupno u britanskim prodavnicama.

To znači da će potrošači morati da se oslanjaju na uvoz. 

Britanski potrošači se bore sa nedostatkom salatnog povrća oko nedelju dana, što je mnoge navelo da na društvenim mrežama objavljuju fotografije praznih polica u supermarketima. 

Vlada je upozorila da bi nedostatak mogao potrajati još mesec dana, pošto su prekinute žetve u južnoj Evropi i severnoj Africi zbog vremenskih prilika. 

Kao rezultat toga većina najvećih supermarketa u zemlji uključujući Tesco, Asda i Morisons je nametnula ograničenja o tome koliko artikala za salatu kupac može kupiti odjednom.

Nedostatak salate u Britaniji pogoršava činjenica da su farmeri u toj zemlji i u Holandiji zasadili manje useva u plastenicima zbog visokih troškova energije. 

Ministarka za životnu sredinu, hranu i ruralna područja Tereza Kofi rekla je u parlamentu da bi Britanci možda mogli da razmotre da povrće koje nedostaje u radnjama zamene domaćom repom.

 

Ostavite komentar