Priče > Biznis

Delegacija 16 poznatih AMERIČKIH kompanija boravi u Srbiji i kažu: Ovo dobro mesto ZA BIZNIS

Ovo je druga velika delegacija koja je posetila Srbiju u poslednjih nekoliko meseci

Izvor: K1info/Tanjug

22/02/2023 > 17:01

podeli vest:

Delegacija 16 poznatih AMERIČKIH kompanija boravi u Srbiji i kažu: Ovo dobro mesto ZA BIZNIS
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević


Otpravnik poslova Ambasade SAD u Beogradu Džon Ginkel, povodom posete delegacije 16 najvećih američkih i evropskih kompanija, izjavio je danas da su one zainteresovane za ulaganje u Srbiji i saradnju sa srpskim kompanijama. 

Ginkel je u izjavi Tanjugu istakao da jačanje ekonomskih veza doprinosi i sve boljim političkim odnosima Srbije i SAD.

Posetu je organizovala Američko-centralnoevropska poslovna asocijacija (ACEBA), kako bi se u Srbiji razgovaralo o mogućnostima unapređenja saradnje i novim investicijama, a Ginkel je tim povodom rekao za Tanjug da je ta poseta od velikog značaja za veće prisustvo američkog biznisa u Srbiji.

- Ovo je veliki dan za američki biznis u Srbiji, jer imamo delegaciju predstavnika 16 renomiranih kompanija u svetu. I došle su u Srbiju, a jedan od razloga zašto su ovde jeste to što je Srbija dobro mesto za biznis - istakao je Ginkel.

Naveo je da su američke kompanije koje već posluju u Srbiji zadovoljne svojim investicijama, kao i da dovoljno o tome govore činjenice da su američke kompanije od 2001. investirale više od četiri milijarde dolara i zapošljavaju sada više od 30.000 ljudi.

- I zato i mnogo druge američke kompanije žele da dođu na ovo tržište i posluju ovde - naglasio je Ginkel.

Istakao je da je dolazak delegacije 16 velikih američkih i evropskih kompanija, koje će boravati više dana u Beogradu, druga najveća delegacija koja je posetila Srbiju u poslednjih nekoliko meseci, što govori o tome koliko američki biznis poštuje Srbiju, ali i o snazi bilateralnih odnosa dve zemlje.

- Veća integracija biznis veza vodi i jačim političkim odnosima, kao i sve boljim ukupnim bilateralnim odnosima između dve zemlje. Svaki dan vidimo da jačaju i produbljuju se veze između Srbije i SAD - rekao je Ginkel.

U poseti Srbiji su kompanije: Arc her Daniels Midlend, Bec htel, Bell, Citi, Merck, Motorola Solutions, Northop Grumman, Organon, Oskkosh Defense, Palo Alto Networks, Pfizer, Rio Tinto, S2 Global, Smartmatic, UGT Renewables i Visa.

 

 

 


 

 

 

Ostavite komentar