Priče > Biznis

Zapošljavanjem osobe sa INVALIDITETOM olakšali ste ŽIVOT njemu i njegovoj porodici, a i opština ima PROBLEM manje

Srbija iscrpljuje svoj postojeći kontingent radne snage, pa je važno da zaposlimo svakog ko želi da radi. A to su i osobe sa invaliditetom

Izvor: K1info/Tanjug

21/02/2023 > 17:46

podeli vest:

Zapošljavanjem osobe sa INVALIDITETOM olakšali ste ŽIVOT njemu i njegovoj porodici, a i opština ima PROBLEM manje
Foto: Tanjug/Vladimir Nešović


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je prilikom obilaska preduzeća za profesionalu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "Stil" rekao da su preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom formirana ne samo radi ostvarivanja poslovne dobiti i radi pravljenja profita, već i zbog višeg cilja.

- Osnovna funkcija tih preduzeća nije sticanje profita, već profesionalna rehabilitacija osoba sa invaliditetom - rekao je Selaković i dodao da je za državu  mnogo jeftinije da uloži u ovakvo preduzeće, da zaposli osobe sa invaliditetom, nego da taj novac daje za socijalnu pomoć, smeštaj u socijalne ustanove, ali i da zapošljavanjem tih ljudi "doprinosimo njihovom ličnom osećaju korisnosti". 

Foto: Tanjug/Vladimir Nešović

 

- Kao što ste mogli da čujete i vidite, u pitanju je preduzeće (kompanija "Stil") koje posluje već 59. godina. Sledeće godine slavi jubilarni 60 rođendan, zapošljava ukupno 90 ljudi, od čega gotovo 80 odsto čine osobe sa invaliditetom - istakao je Selaković i naglasio da to čini "Stil" iz Zrenjanina najvećim poslodavcem osoba sa invaliditetom u Srbiji.

Dodaje da u Srbiji posluje ukupno 61 preduzeće koje zapošljava osobe sa invaliditetom, od kojih je većina u privatnom vlasništvu, i naglasio da to ne znači da takva preduzeća nemaju problema. 

- Od perioda pandemije korone ova preduzeća, pogotovo u državnom vlasništvu suočena su sa ozbiljnim izazovima i problemima -  rekao je Selaković.

Dodaje da je danas iz tog razloga upriličen sastanak sa rukovodstvom "Stila" kao i predsednikom Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom (UIPS) i direktorom kompanije "Stil" Aleksandrom Bursićem na kome se razgovaralo o mogućim načinima za rešavanje problema.

- Problem smo identifikovali, a on je u tome što su preduzeća iz godine u godinu dobijala sve manje sredstava koje su po osnovu javnih poziva raspodeljivana za nabavku nekada obnove, a kasnije samo repromaterijala i moramo da vidimo šta je naša strategija i cilj - istakao je Selaković.

Ocenuje da su preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom potrebna Srbiji i da ona ispunjavaju višestruku svrhu postojanja.

- Republika Srbija izdvaja ozbiljan novac iz budžeta, 625 miliona dinara, namenjenih za isplatu zarada zaposlenim osobama sa invaliditetom u ovakvim preduzećima. To je iznos, pojedinačno gledano do 75 odsto zarade sa pripadajućim doprinosima, a maksimum do 50 odsto prosečne zarade u Srbiji, dok se onaj ostatak od 50 odsto očekuje od samog preduzeća, da stvori svojom poslovnom politikom, da se taj novac zaradi - rekao je Selaković.

Dodaje da je cilj Ministarstva promocija zapošljavanja osoba sa invaliditetom i upozorio de se jedino definisanjem i obezbeđivanjem sigurannog modela po kome ovakva preduzeća mogu da posluju, može i promovisati zapošljavanje tih osoba.

- Srbija iscrpljuje svoj postojeći kontingent radne snage, zato je važno da zaposlimo svakog ko želi da radi. A to jesu i osobe sa invaliditetom, kojih među nezaposlenima ima mnogo -  rekao je Selaković.

Naglašava da među nezaposlenim osobama sa invaliditetom najviše ima onih sa nižim kvalifikacijama, naročito u starosnoj dobi 50 plus.

Foto: Tanjug/Vladimir Nešović

 

Direktor kompanije "Stil" Aleksandar Bursić, zahvalio se Selakoviću na poseti i naglasio da je sa ministrom imao jako dobre i konstruktivne razgovore, i da ga je upoznao sa stanjem ne samo preduzeća "Stil", već i sa svim ostalim preduzećima u čitavoj Srbiji.

- Rekli smo koji su naši problemi, obišli smo pogon, pogledali ih i doneli neke zaključke. Nadamo se najboljem i da će ono što smo se dogovorili u bliskoj budućnosti biti ostvareno - rekao je Bursić.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da preduzeća poput "Stila" imaju i jednu posebnu funkciju.

- Kada date posao osobi sa invaliditetom, vi ste ga i zaposlili i olakšali život njemu i njegovoj porodici, ali i učinili uslugu sredini u kojoj živi -  istakao je Salapura. 

Dodaje da pored sticanja profita i biznisa ovde postoji i jedna viša funkcija, a država je to prepoznala.

- Verujem da ćemo u narednom periodu zajedno sa ovim preduzećem, ali i sa ministarstvom, napraviti jedan iskorak kada je u pitanju funkcionisanje ovog preduzeća i čitavog sistema - zaključio je Salapura.

 

 

 


 

 

 

Ostavite komentar