Priče > Biznis

POBESNEĆE srpski seljak: Država NE TREBA da garantuje CENU MLEKA

Stručnjaci su protiv pravljenja pre­se­dana, jer kad se to dogodi - svi počinju da traže više

Autor: K1info/Politika.rs

04/02/2023 > 19:01

podeli vest:

POBESNEĆE srpski seljak: Država NE TREBA da garantuje CENU MLEKA
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Kada je reč o zah­te­vu stočara ne­re­še­no pi­ta­nje je na ko­li­ku će ot­kup­nu ce­nu u na­red­nom pe­ri­o­du mo­ći da ra­ču­na­ju. Prema po­da­ci­ma Pri­vred­ne ko­mo­re Sr­bi­je (PKS) ona je tre­nut­no u pro­se­ku iz­me­đu 60 i 65 di­na­ra po li­tru, pa je pi­ta­nje koliko su mle­ka­re sprem­ne da pla­te za­cr­ta­nih 80 di­na­ra, ko­li­ko proizvođači tra­že da im se ga­ran­tu­je.

Pro­fe­sor dr Zo­ran Ra­jić, šef ka­te­dre za me­nadž­ment u agro­bi­zni­su na Po­ljo­pri­vred­nom fa­kul­te­tu u Be­o­gra­du re­kao je u raz­go­vo­ru za "Po­li­ti­ku" da, dr­ža­va ne mo­že da ga­ran­tu­je ce­nu mle­ka, ni­ti bi­lo kog pro­iz­vo­da.

- Dr­ža­va je na­pra­vi­la gre­šku što je fak­tič­ki ga­ran­to­va­la ce­nu pro­iz­vo­đa­či­ma sun­co­kre­ta. Ka­da jed­nom na­pra­vi­te presedan, to po­sta­je po­la­ko pra­vi­lo i on­da svi to po­či­nju da tra­že - sma­tra Ra­jić.

Na­gla­ša­va da se Sr­bi­ja te prak­se od­re­kla pre vi­še od 20 go­di­na i vra­ća­nje na te sta­ze ni­je do­bro. Mi već vi­še od de­se­tak go­di­na ne pra­ti­mo po­tro­šnju, a to bi mo­ra­la da bu­de oba­ve­za jer je to po­če­tak sva­ke pri­če u pla­ni­ra­nju.

- Su­šti­na je da vi­di­mo ko­li­ko mi tro­ši­mo mle­ka i ko­li­ka ula­ga­nja su nam po­treb­na u taj sek­tor na osno­vu po­tro­šnje. Mi to sa­da ne zna­mo tač­no. I po­ljo­pri­vred­ni­ci bi tre­ba­lo da iza­đu s kal­ku­la­ci­jom ko­li­ka je ce­na mle­ka pod pro­seč­nim uslo­vi­ma u ko­ji­ma ra­de - na­vo­di Rajić. Me­đu­tim, do­da­je, ni­jed­na stra­na ne iz­la­zi s kon­kret­nim po­da­ci­ma.

Nisu iste navike u ishrani i potrošnji kao pre 20 godina

- Ka­da ste po­sled­nji put vi­de­li ne­ki ozbi­ljan iz­ve­štaj o po­tro­šnji bi­lo kog pro­iz­vo­da, na osno­vu is­tra­ži­va­nja. Pro­me­ni­le su se na­vi­ke u is­hra­ni, sma­nje­na je po­tro­šnja od­re­đe­ne ro­be, i vi mo­ra­te da ide­te u su­sret tim pro­me­na­ma. Ta is­tra­ži­va­nja bi tre­ba­lo da ra­de in­sti­tu­ti, fa­kul­te­ti za po­tre­be dr­ža­ve posle če­ga bi se ana­li­zi­ra­li i efek­ti me­ra - ob­ja­šnja­va pro­fe­sor Ra­jić.

Foto: Pixabay.com

 

Ka­da go­vo­ri­mo o zah­te­vi­ma za po­ve­ća­nje pre­mi­je, tre­ba jav­no re­ći ko­li­ki bi to no­vac bio, a si­gur­no je ve­li­ki, i ko­li­ko bi to do­dat­no op­te­re­ti­lo agrar­ni bu­džet, od­no­sno ko bi od dru­gih pro­iz­vo­đa­ča bio za­ki­nut u slu­ča­ju da se pre­mi­je za mle­ko uve­ća­ju sa 10 na 20 di­na­ra, što je zah­tev pro­iz­vo­đa­ča.

- On­da će su­tra do­ći ne­ki dru­gi po­ljo­pri­vred­ni­ci is­pred vla­de, za­tvo­ri­će Ne­ma­nji­nu i vi će­te nji­ma da obe­ća­te isto i za­lud re­ba­lans, vra­ća­nje du­go­va… To je ta spi­ra­la, do­bro po­zna­ta u sve­tu. Evrop­ska uni­ja je ima, a to je kon­stant­no po­ve­ća­nje bu­dže­ta za po­ljo­pri­vre­du bez efek­ta. Mi smo ta­ko­đe na to pri­sta­li, a si­stem kon­tro­le je mar­gi­na­li­zo­van.Sa­mo da­je­te, a ne pra­ti­te efek­te me­ra - na­gla­ša­va sa­go­vor­nik beogradskog lista.

Seljake pred setvu informisati koliko će ih šta koštati

Pre­ma nje­go­vom mi­šlje­nju, mno­go bo­lje i efi­ka­sni­je bi­lo bi kon­tro­li­sa­ti in­pu­te u pro­iz­vod­nji. Stran­ci već po­la­ko iz­la­ze s ce­nom se­men­ske ro­be, haj­de da se­lja­ke pred se­tvu in­for­mi­še­mo ko­li­ko će ih šta ko­šta­ti.

- Mo­ra­mo da raz­go­va­ra­mo na osno­vu či­nje­ni­ca. Tre­ba da ka­že­mo pro­iz­vo­đa­či­ma, re­ci­mo, da bi­ste mo­gli da ži­vi­te od pro­iz­vod­nje pše­ni­ce tre­ba da ima­te to­li­ko i to­li­ko hek­ta­ra. Ta­kva is­tra­ži­va­nja ima­ju te­ži­nu. Ili, ko­li­ko kra­va tre­ba da ima­te. Pri­ča­mo da je 10 ma­lo, ali ne zna­mo ko­li­ko je po­treb­no - ističe Rajić.

 Do­da­je da u slu­ča­ju ka­da sve te po­dat­ke ima­te na osno­vu ozbilj­nih is­tra­ži­va­nja ne mo­že­te da do­đe­te u si­tu­a­ci­ju da po­ljo­pri­vre­da oče­ku­je eks­klu­ziv­no pra­vo na ga­ran­to­va­ni pri­hod.

- Zna­či, ne mo­že­mo da ga­ran­tu­je­mo (cene) ali mo­že­mo ne­kim dru­gim me­ra­ma da uti­če­mo, da po­mog­ne­mo. A to je u ovom slu­ča­ju ulaz, da kon­tro­li­še­te tro­ško­ve. Da po­ljo­pri­vred­ni­ku ce­na se­men­skog ma­te­ri­ja­la bu­de jef­ti­ni­ja, ce­na go­ri­va… To su stva­ri na ko­je mo­že­te da uti­če­te - na­gla­ša­va pro­fe­sor Zo­ran Ra­jić.

 

Ostavite komentar