Priče > Biznis

Pala cena MALINE, a i TRAŽNJA: Vlasnicima hladnjača i otkupljivačima VOĆA NBS stoga omogućila reprogram KREDITA

Hladnjačari i otkupljivači voća mogu da zatraže da 6-12 meseci bankama plaćaju samo kamatu po osnovu odobrenog kredita

Izvor: K1info/Tanjug

24/01/2023 > 17:15

podeli vest:

Pala cena MALINE, a i TRAŽNJA: Vlasnicima hladnjača i otkupljivačima VOĆA NBS stoga omogućila reprogram KREDITA
Foto: Pixabay.com

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) usvojio je odluku kojom je omogućen reprogram poljoprivrednih kredita i onim dužnicima koji se bave otkupom i skladištenjem voća, saopštila je Narodna banka.

Iz NBS navode da je ovaj reprogram omogućen pošto su u trenutnoj fazi poljoprivrednog ciklusa zbog otežanih okolnosti, a posebno smanjene tražnje i nepovoljnih kretanja cene malina na međunarodnom tržištu, uključeni u lanac proizvodnje i otkupa voća, odnosno malina, u posebno nepovoljnom položaju.

Reprogram obaveza podrazumeva mogućnost odlaganja izmirivanja obaveza dužnika prema banci po osnovu glavnice najmanje šest, a najviše 12 meseci. 

Rok otplate kredita se u slučaju reprograma produžava tako da iznos rate, odnosno periodične obaveze koja bi se plaćale po isteku grejs perioda, utvrđen u momentu odobravanja reprograma ne bude veći od iznosa pre primene reprograma, a u toku trajanja grejs perioda dužnici će plaćati isključivo ugovorenu kamatu. 

Pravo na reprogram mogu ostvariti dužnici koji 31. maja prošle godine nisu bili u docnji dužoj od 90 dana po bilo kojoj obavezi prema banci na koju se reprogram primenjuje, koji nisu u statusu neizmirenja obaveza u toj banci i čija se potraživanja ne smatraju problematičnim kreditom.

 

 

Zahtev za reprogram dužnici mogu podneti banci u njenim poslovnim prostorijama, elektronskim putem ili poštom do 30. aprila 2023. godine, pri čemu banke reprogram dužniku odobravaju u roku od 30 dana od prijema zahteva.

Iz NBS navode da usvajanjem tog propisa, u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Narodna banka iskazuje puno razumevanje za otežane okolnosti u kojima su se, pored poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom voća, našli i oni koji obezbeđuju realizaciju proizvodnje otkupom i skladištenjem voća u hladnjači. 

 

 


 

 

Ostavite komentar