Priče > Biznis

INFLACIJA u Srbiji u 2023: Privrednici i bankari OČEKUJU loše vesti

Objavljeni i rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred

Izvor: K1info/Tanjug

19/01/2023 > 18:29

podeli vest:

INFLACIJA u Srbiji u 2023: Privrednici i bankari OČEKUJU loše vesti
Foto: Pixabay.com


Predstavnici finansijskog sektora, prema rezultatima agencije Ipsos, očekuju da će inflacija u Srbiji u decembru 2023. godine biti 8,0 odsto, dok je prema rezultatima januarske ankete agencije Blumberg, očekivana inflacija za godinu dana unapred niža i iznosi 7,1 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Inflaciona očekivanja predstavnika privrede za godinu dana unapred u prethodna četiri meseca su se stabilizovala i kretala oko nivoa od 10,0 odsto, što je ujedno i vrednost očekivanja koja je zabeležena u decembarskoj anketi.

Optimističnije na duži rok

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja.

Srednjoročna očekivanja predstavnika finansijskog sektora ostala su nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu i iznosila su 5,0 odsto za dve godine unapred, dok su za period od tri godine unapred nastavila da se kreću u granicama cilja NBS, na nivou od 4,0 odsto.

Privrednici očekuju inflaciju od 5,0 odsto za oba perioda, nakon što su očekivanja za dve godine unapred smanjena sa 7,0 odsto koliko su iznosila u novembarskoj anketi.

Rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred mogli bi da ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja u srednjem roku.

Godišnja inflacija u decembru prošle godine u Srbiji iznosila je 15,1 odsto.

 



 

Ostavite komentar