Priče > Biznis

Telekom Fond: Startap Nanokraft za dijagnostiku bolesti srca pomera granice

Telekom nastoji da od Srbije napravi centar startap zajednice, poput SAD, rekao je direktor Lučić

Izvor: K1info/Tanjug

29/12/2022 > 15:26

podeli vest:

Telekom Fond: Startap Nanokraft za dijagnostiku bolesti srca pomera granice
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Preduzetnički "TS Ventures" Fond Telekoma Srbija, podržao je ove godine devet startapova, a jedan od njih je Nanokraft iz oblasti biotehnologije koji će, kako je rečeno danas, pomeriti granice u prevenciji i lečenju kardiovaskularnih bolesti.

Nanokraft su na konferenciji za medije u Beogradu predstavili direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić, direktor "TS Ventures Fonda" Davor Sakač, osnivač startapa Nanokraft Maksim Baković i profesor sa Farmaceutskog falulteta Bojan Marković.

On je kazao da Telekom Srbija nastoji da investira, ne samo u telekomunikacioni sistem, već i u druge oblasti i inovativne ideje i projekte. Lučić smatra da je moderno doba i svet interneta dobar način da se širi poslovanje.

- Baković i njegov startap su dokaz da u novoj internet eri nema potrebe da radite van svoje zemlje, već da tu kreirate ideju koju cete prodavati celom svetu - rekao je direktor Telekoma.

 

On je istakao da Telekom nastoji da od Srbije napravi centar startap zajednice, poput SAD.

Kada je reč o planovima za narednu godinu u Telekomu Srbija i TS Ventures Fondu, Lučić je kazao da u 2023. godini očekuje jačanje startap zajednice u Srbiji i da veruje da će se još veći broj mladih ljudi odvažiti da pokrene sopstveni biznis. Dodao je da Fond planira i širenje mreže saradnika i povezivanje sa drugim fondovima kako lokalno tako i globalno.

Direktor se osvrnuo i na to da kompanija nastoji da osvoji svetsko tržište kada su u pitanju telekomunikacione mreže, kao i da unapredi produkciju i omogući da domaći filmovi i serije budu dostupni na svetskim platformama.

Direktor Fonda Sakač izrazio je zadovoljstvo što svi startapi koji su ove godine izabrani potiču iz Srbije, iako su u projekat uključene i druge zemlje regiona.

- Biohemija i biotehnologija su oblasti od kojih se u 21. veku očekuje najviše i u kojima Srbija i te kako ima šta da ponudi - zaključio je Baković.

Pohvalio je saradnju sa partnerima sa Farmaceutskog fakulteta i istakao da njegov primer može da inspiriše i druge mlade ljude da se posvete poslovanju u oblasti biotehnologije.

O važnoj ulozi Farmaceutskog fakulteta u realizaciji ovog projekta govorio je profesor Bojan Marković‚ koji je rekao da je Maksim Baković prepoznao Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu kao multidisciplinarnu instituciju, gde bi na jednom mestu mogao da realizuje projekat. 

- Projekat je kompleksan i Fakultet se obavezao da kroz tri projektna zadatka, u roku od 18 meseci, zajedno sa kolegom Bakovićem, a uz finansijsku podršku Fonda pomogne realizaciju ove zanimljive i veoma izazovne ideje - kazao je Baković.

 


 

 

Ostavite komentar