Priče > Biznis

I Francuska izdaje VAUČERE za OGREV - parlament odobrio 230 miliona evra za one koji se GREJU NA DRVA

Najmanje 2,6 miliona domaćinstava ispunjava uslove za dodelu energetskih vaučera

Izvor: K1info/novosti.rs

29/12/2022 > 13:34

podeli vest:

I Francuska izdaje VAUČERE za OGREV - parlament odobrio 230 miliona evra za one koji se GREJU NA DRVA
Foto: Shutterstock


Stanovnici Francuske koji koriste cepanice, piljevinu ili pelet za grejanje svojih domova sada mogu da dobiju između 50 evra (53 dolara) i 200 evra (212 dolara) od vlade kako bi im pomogli da se izbore sa energetskom krizom.

Program "izuzetnih energetskih vaučera" koji je pokrenut u utorak osmišljen je da pomogne porodicama sa nižim primanjima da prežive zimu jer je cena ogrevnog drveta ove godine porasla za 30 odsto, rekli su zvaničnici.

Sredstva se mogu dobiti prijavom preko vladine veb stranice. Iznos zavisi od prihoda porodice, veličine domaćinstva i vrste goriva koje se koristi.

Francuski parlament je ovog meseca izdvojio 230 miliona evra za pomoć ljudima koji se bore da kupe ogrevno drvo. Najmanje 2,6 miliona domaćinstava ispunjava uslove za program, prema Ministarstvu privrede.

Slični vaučeri uvedeni su prošlog meseca za domaćinstva koja koriste lož ulje, a porodice imaju pravo na pomoć između 100 i 200 evra. Kao i mnoge druge zemlje članice EU, Francuska je uvela šemu za uštedu energije i pokušava da izbegne nestašice i nestanke struje tokom zimske sezone.

Foto: Pixabay.com

 

Energetsku krizu i visoke stope inflacije u EU pogoršao je sukob u Ukrajini pošto su zemlje članice uvele sveobuhvatne sankcije ruskom izvozu nafte i gasa.

Ministar za javnu akciju i račune Gabrijel Atal rekao je prošlog meseca da će program vaučera takođe pomoći da se smanji profit od rastuće cene drveta.

Francuska federacija za gorivo i grejanje (FF3C) opisala je potražnju za peletom u avgustu kao „nenormalno visoku” jer su potrošači požurili da se obezbede za zimu. Prema FF3C, ove godine će morati da proizvede 2,4 miliona tona drveta, za razliku od 1,8 miliona tona koliko je proizvedeno uoči prethodne zime - preneo je RT.

 

 

 

Ostavite komentar