Lifestyle > Zdravlje

Ukoliko se OTKRIJE na VREME, rak grlića materice IZLEČIV je 100 ODSTO

Od raka grlića materice svakog dana u Srbiji umre jedna žena, a četiri obole

Izvor: K1info

21/11/2022 > 22:07

podeli vest:

Ukoliko se OTKRIJE na VREME, rak grlića materice IZLEČIV je 100 ODSTO
Foto: Unsplash.com


Dok je u zemljama EU i razvijenim zemljama sveta rak grlića materice praktično iskorenjen, u Srbiji sa više od 1.300 novoobolelih žena godišnje, ova bolest drugi je vodeći uzrok oboljevanja i četvrti je uzrok umiranja od raka među ženskom populacijom.

Podizanje svesti o važnosti prevencije raka grlića materice i važnost redovnih ginekoloških pregleda koji uključuju PAPA test, deo su kampanje “Ja brinem o sebi”. Kampanju je pokrenula Nina Seničar, glumica, a ove godine kampanju podržava i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women.

- Pokrenula sam ovu kampanju iz vrlo ličnog razloga, igrom slučaja prošle godine sam puno naučila o ovoj temi i saznala poražavajuće statistike u vezi sa ovom bolešću i stopom smrtnosti u Srbiji. Zapitala sam se kako ja mogu da pomognem da se u javnosti više govori i podigne svest na ovu temu. Tako smo u februaru ove godine omogućili velikom broju žena da besplatno obavi ginekološki pregled, a tokom ovog novembra putem društvenih mreža podsećamo žene da posete ginekologa i obave redovan pregled - rekla je Nina Seničar, glumica i pokretačica kampanje.

Kampanja se odvijala online na društvenim mrežama, od 14. do 20. novembra, a ključni događaj - javna akcija podizanja svesti o važnosti prevencije održan je u centralnom holu Rajićeva SC u subotu 19. novembra.

Foto: Unsplash.com

 

- Kvalitet života počinje od zdravlja i zato nam je izuzetno velika čast i sreća da se pridružimo ovoj kampanji. Od raka grlića materice svakog dana u Srbiji umre jedna žena, a četiri obole. Moramo da znamo da ako se ta bolest otkrije na vreme – ona je apsolutno izlečiva. Zbog toga nikako ne treba da odlažemo naše preglede kod ginekologa i da pozovemo svoje drugarice, majke, sestre da zakažu pregled i da time osiguraju kvalitet svog života - rekla je Milana Rikanović, direktorka kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women.

Ovom prilikom deljeni su informativni lifleti, a prolaznice su mogle da dobiju informacije o ovoj temi od ginekološkinje dr Mirjane Anđelić. 

- Karcinom grlića materice je jedan od najčešćih karcinoma, drugi po redu u ženskoj populaciji. Važna stvar jeste da je ovaj karcinom izlečiv, a najvažnija - moguće ga je sprečiti. Način na koji se sprečava je vakcinacija, upotreba kondoma u toku polnog odnosa, odlaganje prvog polnog odnosa do kasnije adolescencije, uz odgovorno seksualno ponašanje i redovne kontrole kod lekara - naglasila je Anđelić.

Prevencije nastanka raka grlića materice

Postoje primarni i sekundarni metodi prevencije. Primarna prevencija je sprečavanje nastanka bolesti (na primer vakcinacija), a sekundarna je rano otkrivanje bolesti (na primer kolposkopija ili PAP bris). Uzimanje brisa je potpuno bezbolno i bezopasno. Uz overenu zdravstvenu knjižicu ili u procesu organizovanog skrininga postupak je potpuno besplatan.

Faktori rizika za nastanak raka grlića materice su rano stupanje u seksualne odnose, česta promena seksualnih partnera, nedovoljno korišćenje kondoma pri odnosima sa novim ili nepoznatim partnerom i loš socio-ekonomski status.

Rak grlića materice izaziva Humani Papiloma virus (HPV) koji se javlja u više od 80 različitih tipova. Neki od njih imaju izražen onkogeni potencijal, a neki manji. Za nastanak raka grlića materice je neophodno prisustvo HPV-a. Karcinom grlića materice se razvija isključivo pod uticajem HPV-a, ali prisustvo HPV ne mora usloviti pojavu karcinoma. Nema karcinoma bez HPV-a, ali HPV može da postoji bez onkološkog ishoda.

 

Ostavite komentar