Lifestyle > Zdravlje

Apel ženama u SRBIJI! Pregled MAMOGRAFOM traje kraće nego odlazak kod KOZMETIČARA, spasite ŽIVOT!

U Srbiji svaka osma žena oboli od raka dojke, a svake godine ova bolest odnese 1.700 života

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

10/04/2024 > 11:17

podeli vest:

Apel ženama u SRBIJI! Pregled MAMOGRAFOM  traje kraće nego odlazak kod KOZMETIČARA, spasite ŽIVOT!
Foto: Freepik.com


Direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović pozvala je danas sve žene da urade mamografiju u mobilnom mamografu koji će se u porti Hrama Svetog Save na Vračaru zadržati malo duže od 10 dana i naglasila značaj tog pregleda, jer je rak dojke izlečiv ukoliko se otkrije na vreme.

Jovanović je za Tanjug ukazala da mamografija predstavlja zlatni standard za postavljanje dijagnoze raka dojke i da je ta bolest, ako se otkrije na vreme, izlečiva i pretvara se u hronično stanje sa kojim se živi ili dolazi do potpunog izlečenja.

- Najznačajnji ishod svih pregleda kada je u pitanju i mamografija i pregledi u mobilnom mamografu u zdravstvenim ustanovama, jeste rano otkrivanje bolesti i to je cilj celokupne društvene zajednice i cilj zdravstvenih sistema - navela je Jovanović.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Jovanović je ukazala da prema podacima registra za rak Batuta godišnje više od 1.700 žena izgubi život od raka dojke.

Kada je reč o preventivnim pregledima, Jovanović ističe da bi žene starosti do 40 godina trebalo da urade ultrazvučni pregled dojke, a od 40 do 50 godina jednu mamografiju.

- Žene koje u svojoj porodičnog anamnezi imaju rak dojke kod najbližih srodnica imaju obavezu da ovu vrstu pregleda obave daleko ranije - pojašnjava Jovanović.

Podsetila je da se mobilni mamograf nalazi na teritoriji Beograda od 2. marta i da je do sada pregledano oko 3.000 žena, a da je zakazano 2.600 pregleda.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

- Kada je u pitanju sumnja na promene u tkivu dojke koje treba dodatno pogledati 228 žena je upućeno na dodatnu dijagnostiku dok je kod 16 žena utvrđen visok rizik za postojanje malignih promena -  navela je Jovanović.

Jovanović je istakla da će mobilni mamograf u porti Hrama Svetog Save ostati do 22. ili 23. aprila i da je radno vreme mamografa od 9.00 do 19.00 časova svakog dana. Pregledi se mogu zakazati svakog radnog dana od 09 do 14 časova na telefone 060/7171969 i 060/7171523.

Mobilni mamograf je, uz podršku Srpske pravoslavne crkve, od 8. aprila postavljen u porti Hrama Svetog Save na Vračaru, između Crkve Svetog Save i Hrama Svetog Save.

Jovanović je istakla da će mobilni mamograf u porti Hrama Svetog Save ostati do 22. ili 23. aprila i da je radno vreme mamografa od 9.00 do 19.00 časova svakog dana.

Pregledi se mogu zakazati svakog radnog dana od 09 do 14 časova na telefone 060/7171969 i 060/7171523.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Mobilni mamograf je, uz podršku Srpske pravoslavne crkve, od 8. aprila postavljen u porti Hrama Svetog Save na Vračaru, između Crkve Svetog Save i Hrama Svetog Save.

Mi ovom apelu dodajemo da pregled mamografom traje kraće nego pregled kod kozmetičara, a može vam spasiti život. Ako imate vremena da jednom mesečno posetite kozmetičara, imajte i jednom godišnje za ono što znači život.

Ostavite komentar