Lifestyle > Zdravlje

OVA 3 ZNAKA U USTIMA UPOZORAVAJU NA DIJABETES! Ako osetite SIMPTOME na jeziku i desnima, hitno se OBRATITE LEKARU

Pogledajte se u ogledalo, možete na vreme da otkrijete neke od simptoma dijabetesa

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

30/01/2024 > 22:08

podeli vest:

OVA 3 ZNAKA U USTIMA UPOZORAVAJU NA DIJABETES! Ako osetite SIMPTOME na jeziku i desnima, hitno se OBRATITE LEKARU
Foto: Shutterstock


U ustima se kriju važne naznake vezane za celokupno zdravlje organizma. Pojedini simptomi mogu da ukazuju na rizik od dijabetesa. Stomatolog Vivijen Roknian otkrila je šta se sve može saznati o zdravlju jednim pogledom u usta.

Doktorka je iznela tri znaka koji mogu da ukazuju da nivo šećara kod pacijenta nije u granicama normale. Pogledajte neke od simptoma dijabetesa.

Ispucali jezik

Prvi znak upozorenja može se pojaviti na vašem jeziku u vidu pukotina. Kako je objasnila, pacijenti mogu da se žale na čestu žeđ, a na samom jeziku mogu pogledom u ogledalo da uoče pukotine, odnosno ispucali jezik. 

Foto: Shutterstock

 
Stalno ste žedni

Možda jedan od najpoznatijih simptoma dijabetesa, stalna potreba za tečnošću je još jedna "crvena zastavica". Osećate da ste žedni iako često pijete vode i druge tečnosti. Doktorka kaže da uprkos stalnom unošenju tečnosti, deluje kao da niste ugasili žeđ.

Ovaj simptom često prate i čest osećaj suvih usta.

Foto: Shutterstock

 
Bolne i crvene desni

Pogledajte se u ogledalo, da li uočavate crvene desni? Doktorka je objasnila da ovakve desni čak mogu da počnu da krvare kada ih dodirnete. Takođe, bolne desni koje krvare, nisu dobar znak.

@thedocrok Your dentist knows alot, just by looking inside your mouth! #fyp #dentistry ♬ original sound - Dr. Vivian Roknian

Ona preporučuje da pacijenti sa sumnjom na dijabetes, urade test koji meri prosećan nivo šećera u krvi u poslednja tri meseca.

Zdravstvena služba napominje da se dijabetes tipa 1 može razviti brzo jer mnogi ljudi mogu da imaju od dijabetesa tipa 2 godinama, a da to ne znaju, jer su rani simptomi obično opšti.

Pored simptoma koji se vide u ustima, drugi simptomi dijabetesa uključuju: 

  • Češće mokrenje nego obično (naročito noću)
  • Osečaj izraženog umorna
  • Gubitak težine i gubitak mišićne mase
  • Svrab u intimnoj regiji
  • Zamagljen vid

Ostavite komentar