Lifestyle > Zdravlje

Popili ste tabletu kojoj je ISTEKAO ROK TRAJANJA? Sa OVIM PREPARATIMA treba biti posebno obazriv

Kapi za nos, oči i sirupi nisu upotrebljivo nakon isteka roka trajanja, jer takvi lekovi imaju tendenciju razmnožavanja bakterija

Izvor: K1info/b92.net

10/12/2023 > 14:17

podeli vest:

Popili ste tabletu kojoj je ISTEKAO ROK TRAJANJA? Sa OVIM PREPARATIMA treba biti posebno obazriv
Foto: Shutterstock


Farmaceuti često upozoravaju da treba proveravati rok trajanja lekova koje imate u svojim ormarićima, ali se opet ponekad desi da nam nešto promakne, pa ipak popijemo lek za koji nismo sigurni koliko dugo stoji.

- Postoje neki lekovi koji su štetni i mogu biti otrovni nakon isteka roka trajanja. Ali, uopšteno, ako uzimate lekove kojima je istekao rok trajanja, oni jednostavno neće biti toliko delotvorni -  navodi Health.

Nakon što mu istekne rok, nijedan farmaceut vam ne garantuje da će lek imati isti učinak, a iako ti rokovi nisu u potpunosti crno-beli, ne bi trebalo ni eksperimentisati.

- Neki lekovi mogu se koristiti i nekoliko meseci nakon isteka roka trajanja, no malo je verovatno da će biti jednako delotvorni. Određeni lekovi protiv prehlade i gripa koji se izdaju bez recepta zahtevaju poštovanje roka valjanosti navedenog na ambalaži - navode oni.

Jedno je sigurno. Sve ono što je u tečnom obliku, kao što su kapi za nos, oči, sirupi, neće biti upotrebljivo nakon isteka roka trajanja, jer takvi lekovi imaju tendenciju razmnožavanja bakterija.

Ostavite komentar