Lifestyle > Zdravlje

Da se mi OZBILJNO ZABRINEMO? Naučnici kažu da UPOTREBA antivirusnih LEKOVA može da podstakne EVOLUCIJU KORONA VIRUSA

Izgleda da medikamenti za koje smo do sada mislili da nam pomažu nisu dobro rešenje. Naprotiv

Izvor: K1info/Tanjug

27/09/2023 > 11:24

podeli vest:

Da se mi OZBILJNO ZABRINEMO? Naučnici kažu da UPOTREBA antivirusnih LEKOVA može da podstakne EVOLUCIJU KORONA VIRUSA
Foto: Freepik.com


Antivirusni lek koji se koristi za lečenje pacijenata zaraženih korona virusom može da izazove mutacije u virusu i podstakne evoluciju novih varijanti, navodi se u tekstu naučnika objavljenom u časopisu Nature.

Molnupiravir, koji se takođe prodaje pod imenom "lagevrio", napravljen je da dovede korona virus do uništenja, međutim istraživači su pronašli dokaze da virus ponekad može da preživi tretman, što dovodi do mutiranih verzija koje se povremeno šire na druge ljude, prenosi The Guardian.

Iako nema dokaza da je molnupiravir proizveo opasnije varijante korona viursa, naučnici su naveli da su mutacije povećale genetsku raznolikost virusa i pružile više opcija za buduću evoluciju.

- Znamo da ovi virusi mogu da prežive i nakon značajnog broja mutacija i da se još uvek mogu prenositi u nekim slučajevima - naveo je doktor Teo Sanderson, vodeći autor studije i istraživač na Institutu The Francis Crick u Londonu.

U istraživanju se ističe da su nalazi važni za nastavak procene rizika i koristi od molnupiravira i drugih lekova u razvoju koji deluju na sličan način.

Sa druge strane, kompanija MSD, koja proizvodi molnupiravir, saopštila je da lek ometa replikaciju virusa i smanjuje izlučivanje, što smanjuje rizik od prenošenja.

Ostavite komentar