Slobodno vreme > Zdravlje

ČAJ JE ZDRAV: Šta se DOGAĐA s vašim telom ako ga PIJETE SVAKI DAN?

Neki čaj piju uz doručak, da se opuste pre spavanja, a neki ga poslepodne ispijaju uz omiljene grickalice

Izvor: K1info/Klix.ba

19/09/2023 > 08:48

podeli vest:

ČAJ JE ZDRAV: Šta se DOGAĐA s vašim telom ako ga PIJETE SVAKI DAN?
Foto: Freepik.com


U zavisnosti od vrste čaja, on može da bude veoma koristan za vaš organizam, a neki generalni benefiti ovog napitka mogu da budu: bolji rada srca, poboljšanje kognitivnih funkcija, probave i opuštanje.

Pošto veliki broj ljudi širom sveta konzumiraju ovaj napitak postavlja se pitanje koje vrste zdravstvenih koristi čaj može ponuditi i postoje li ikakve negativne nuspojave ako se ispija svakodnevno.

Na primer, zeleni čaj je poznat kao jedna od najzdravijih vrsta čaja zbog svojih specifičnih antioksidansa, tako da može ponuditi određene prednosti koje drugi biljni čajevi možda nemaju. Eat This Not That uz pomoć nutricionista kreirao je listu generalnih karakteristika kako ovaj napitak može da utiče na vaš organizam.

Može da pomogne vašem srcu

Buđenje uz šoljicu čaja ili uživanje u šolji prije spavanja može biti više od zadovoljavanja vaših želja. U stvari, može da pomogne u održavanju zdravlja srca.

Određeni čajevi, kao što su crni čaj, zeleni čaj i čaj od hibiskusa, povezani su s poboljšanjem zdravlja srca i mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, smanjenju nivoa LDL holesterola i poboljšanju ukupne kardiovaskularne funkcije.

Poboljšava vašu kognitivnu funkciju

Oni koji piju zeleni čaj biće srećni kada čuju da ova navika pomaže njihovom mozgu. Zeleni čaj sadrži L-teanin, aminokiselinu koja deluje sinergistički s kofeinom kako bi pružila glatkiji i trajniji energijski potsticaj, poboljšavajući budnost i kognitivne funkcije.

Poboljšava probavu

Kada se borite sa želudačnim tegobama ili probavom, određeni čajevi vam mogu pomoći da se opustite. Biljni čajevi poput kamilice, paprene metvice i đumbira podržavaju zdravlje probave i pomažu u ublažavanju simptoma nadutosti i mučnine.

Ne samo da čaj može odmah da pomogne u poboljšanju probave, već može i da održava i čuva zdravlje vaših creva i digestivnog trakta.

Dodatna doza kofeina

Neki čajevi sadrže pristojnu količinu kofeina. Čajevi poput crnog, zelenog i oolonga sadrže kofein, dok su biljni čajevi potpuno bez njega. Ako znate da ste osetljivi na kofein, možda biste želeli da vodite računa o vrsti čaja koji pijete i u koje doba dana odlučite da napravite pauzu za čaj.

Pomaže da se lakše opustite 

Čaj od kamilice, koji se pravi od osušenih cvetova ove biljke, posebno se koristi za spavanje i smirenje. Poznat je po svojim umirujućim efektima zbog prisustva apigenina, antioksidansa koji se vezuje za određene receptore u mozgu, smanjujući anksioznost i podstičući opuštanje.

Kad se radi o vašem snu, pijenje čaja od kamilice pre spavanja može da poboljša kvalitet i trajanje sna, zahvaljujući sedativnim svojstvima koja izazvaju pospanost.

Ostavite komentar