Lifestyle > Zdravlje

Haraju MIKSOVANE INFEKCIJE: Evo kako da RAZLIKUJETE simptome KOVIDA od bakterijske ili virusne ZARAZE

Lekari podsećaju da nam je imunitet slab, pa je samim tim i podložniji raznim infekcijama

Izvor: K1info/telegraf.rs

16/09/2023 > 16:21

podeli vest:

Haraju MIKSOVANE INFEKCIJE: Evo kako da RAZLIKUJETE simptome KOVIDA od bakterijske ili virusne ZARAZE
Foto: Pexels.com


Lekari podsećaju da nam je imunitet slab, pa je samim tim i podložniji raznim infekcijama. Temperatura preko 39 stepeni, glavobolja, curenje iz nosa, samo su neki od simptoma bakterijskih i virusnih infekcija koje trenutno haraju. Dr Biserka Obradović u razgovoru za Telegraf.rs kaže da sada kovid daje najblaže simptome ali da dolazi i do miksovanih infekcija, te da treba mirovati ukoliko imate bilo kakve zdravtsvene tegobe.

- Ovaj soj kovida zaista ide sa blagim simptima, može biti temperatura jedan dan, a može i bez toga. Uz sve to ide malaksalost i glavobolja, i to su sada neki najizražajniji simptomi kovida. Što se razlikovanja tiče kako bismo znali o čemu se konkretno radi, moramo se najpre javiti lekaru kako bismo uradili krvnu sliku sa leukocitarnom formulom, gde se može videti da li je virusna ili bakterijska infekcija. Ako je virusna onda ćemo se testirati da vidimo da li je kovid, ili jednostavno lečiti se sedam dana, koliko je potrebno za kovid - kaže dr Obradović.

Virusne infekcije se ne leče antibioticima

Kada imate simptome, važno je znati da je lečenje antibioticima na svoju ruku potpuno pogrešno. Ako se radi o virusnoj infekciji, onda vam antibiotici neće pomoći, jer se oni koriste samo za bakterijske infekcije.

- Lečimo se vitaminima, kao kod svake virusne infekcije, posle sedam dana možemo se vratiti na posao, ukoliko nije došlo do neke druge sekundarne infekcije koja može biti bakterijska i virusna. Još uvek je leto, još uvek nam se mašaju infekcije, tu je grupa adenovirusa. Oni daju dva simptoma a to su respiratorni i gastroenterološki. U svakom slučaju javimo se lekaru koji će preuzeti sve neophodne mere. Od svih simptoma koji se sada kod kovida su najslabiji - kaže dr Obradović.

Prof.dr Milorad Jerkan, direktor DZ Niš za Telegraf.rs kaže da može doći do ukrštanja infekcija, i da ne bi trebalo uzimati lekove na svoju ruku.

- Ukoliko neko ima simptome, važno je da miruje, da uzima pravu terapiju jer je izuzetno loše ako neko uzme antibiotike na svoju ruku, a ima virus, to je pogrešno. To ničemi ne vodi, jer se virusne infekcije tako ne leče. Zato je važno javiti se izabranom lekaru - kaže profesor Jerkan.

Ostavite komentar