Lifestyle > Zdravlje

MODRICE, GRČEVI, RANE... Ovako vam TELO PORUČUJE da vam NEDOSTAJU vitamini i minerali

Ukoliko dođe do nekog problema u samom organizmu, telo vam šalje određene simptome, na koje treba da obratite pažnju

Autor: K1 info/ edukacija.rs

13/09/2023 > 17:46

podeli vest:

MODRICE, GRČEVI, RANE... Ovako vam TELO PORUČUJE da vam NEDOSTAJU vitamini i minerali
Foto: Shutterstock

Svi znamo koliko su vitamini i minerali važni za pravilno funkcionisanje celog organizma.

Naše telo, u nedostatku ovih nutrijenata, opominje nas šaljući signale koje nikako ne smemo da zanemarimo.

Suva koža glave

Ukoliko vam je skalp suv i peruta se, to ne mora nužno da znači da imate perut. Naime, perutanje kože glave može da bude simptom da u organizmu nedostaje esencijalnih masnih kiselina, koje “podmazuju” telo. Iz tog razloga, u ishranu uvedite ribu, makar dva puta nedeljno. Ove masne kiseline takođe možete pronaći i u orasima i lanenom semenu.

Tanka i lomljiva kosa

Iako je vitamin B zaslužan za jaku kosu, nedostatak folne kiseline kiseline takođe može dovesti do tanke vlasi. Odličnan izvor folne kiseline su žitarice, sveži spanać i pirinač.

Rane u ustima

Nedostatak vitamina B12 može da uzrokuje rane u ustima, kao i ispucale usne. Ovaj vitamin nalazi se u živinskom mesu, žitaricama, crvenom mesu i jajima.

Modrice

Ukoliko imate osetljivu kožu te se i na blagi udarac stvaraju modrice, moguće je da vašem telu nedostaje vitamina C. Naime, ovaj vitamin zaslužan je za stvaranje kolagena, koji stvara krvne sudove.

Grčevi

Bolni grčevi u mišićima signal su da treba da konzumirate namirnice bogate magnezijumom i kalcijumom. Magnezijum ćete naći u semenkama bundeve, bananama i avokadu, dok su mlečni prozvodi, razume se, odličan izvor kalcijuma.

Ostavite komentar