Lifestyle > Zdravlje

Alarm za NEDOSTATAK CINKA u telu: Da li ste primetili ovaj NEOBIČAN simptom na koži?

Telo nas na razne načine upozorava na nedostatak minerala koji je odgovoran za brojne funkcije u organizmu, obratite pažnju na ovo

Izvor: K1info

11/09/2023 > 21:53

podeli vest:

Alarm za NEDOSTATAK CINKA u telu: Da li ste primetili ovaj NEOBIČAN simptom na koži?
Foto: Unsplash.com

Cink je važan mineral neophodan za brojne funkcije u telu, uključujući i imuni sistem, zgrušavanje krvi i pravilno funkcionisanje štitne žlezde.

Takođe, cink podstiče normalan rast i razvoj tokom odrastanja, trudnoće, detinjstva i adolescencije. Međutim, neretko se javlja nedostatak ovog minerala, što samim tim slabi obavljanje osnovnih funkcija u telu.

Nekoliko različitih simptoma mogu ukazivati na nedostatak cinka u telu, međutim jedan neobičan simptom ne bi trebalo da ignorišete. Prema tvrdnjama lekara, glasnik nedostatka cinka je naša koža, a u pitanju je sporo zarastanje rana.

Kada imamo posekotinu ili ogrebotinu, naša krv se zgrušava na najbrži mogući način. Zgrušavanje krvi je funkcija u telu koja sprečava infekcije kod manjih povreda i smanjuje rizik od krvarenja kod nešto većih povreda.

Kada se javi problem sa nedostatkom cinka, oslabljeni imuni sistem može dovesti do sporijeg zarastanja otvorenih rana jer je cink upravo ono što je našem telu potrebno za oporavak kože.

Ostali simptomi koji mogu ukazati na nedostatak cinka jesu akne, problemi sa spavanjem, bol u stomaku i dijareja, problemi sa sluhom ili vidom i gubitak kose, piše index.hr.

Ostavite komentar