Lifestyle > Zdravlje

MOŽETE vi to: POBEDITE NADUTOST u samo 5 koraka

Haljina vam više ne stoji onako kako vam je stajala prošle nedjelje, a farmerke koje ste kupili pre desetak dana ne možete da zakopčate...

Autor: K1 info/ zenasamja.me

09/09/2023 > 19:48

podeli vest:

MOŽETE vi to: POBEDITE NADUTOST u samo 5 koraka
Foto: Shutterstock


Ako vam je odeća koju ste skoro kupili i nosili odjednom postala tesna, a nista drastično niste promenili u ishrani, ne mora odmah da znači da ste nabicili kilograme. Razlog može da bude i pojava nadutosti stomaka.

Donosimo vam 5 pravila/saveta kojih treba da se pridržavate da biste izbegli ovu neprijatnu pojavu.

Konzumirajte hranu bogatu kalijumom

Dinja, banane, mango, spanać, paradajz, špargla i jezgrasto voće sadrže kalijum, koji deluje kao prirodni diuretik. Njihovim konzumiranjem, možete da izbacite višak tečnosti iz tela i na taj način smanjite nadutost.

Zatvorite usta

Ne brinite. Možete da pričate koliko želite. Mislimo na žvakanje, pijenje tečnosti na slamčicu, pušenje i pričanje za vreme jela. Na taj način gutate više vazduha nego što vam je potrebno, što izaziva nadutost.

Izbegavajte skrob pred spavanje

Hrana bogata skrobom, kao što su hleb i testenine, zadržava vodu u vašem telu. Zato, izbegavajte ove proizvode u popodnevnim i večernjim časovima, da se ujutro ne biste probudili naduveni.

Kažite zbogom gaziranim pićima

I mehurići iz gaziranih pića mogu da budu razlog nadutosti. Ako želite da obučete u omiljene farmerke, dan pre počnite sa konzumacijom samo vode i limunade.

Zasladjivači su gori od običnog šećera

Veštački zasladjivači su često teški za varenje, što može da prouzrokuje gasove i dajareju. Ako ste primetili da tako deluju i na vas, bolje je da koristite smeđi šećer.

Antibiotici, stres i menstrualni ciklus takođe mogu da budu razlog vaše nadutosti.

Ostavite komentar