Lifestyle > Zdravlje

OČI su ogledalo ZDRAVLJA: Izgled BEONJAČE otkriva da li možda imate RAK, DIJABETES ili visok HOLESTEROL

Oftalmolog otkriva koje sve bolesti mogu da se prepoznaju očnim pregledom

Izvor: K1info

20/08/2023 > 19:31

podeli vest:

OČI su ogledalo ZDRAVLJA: Izgled BEONJAČE otkriva da li možda imate RAK, DIJABETES ili visok HOLESTEROL
Foto: Freepik.com


Oftalmološkinja i savetnica za nacionalne profesionalne usluge u Australiji, Sofi Koh, otkrila je kako možete da otkrijete niz hroničnih bolesti, poput dijabetesa, pa čak i raka gledanjem u nečije oči.

Rekla je da bi stvari poput mrlja krvi u zadnjem delu oka, natečenih optičkih živaca, pa čak i sivog prstena oko rožnjače mogli da budu znak da se događa nešto ozbiljno. Ona savetuje ljudima da svake dve godine urade potpuni očni pregled, ne samo da bi očuvali vidnu oštrinu, već i da bi uočili rane znakove različitih bolesti.

- Anatomski gledano, oko ima dva neverovatno jedinstvena svojstva; prvo, ovo je jedino mesto na telu gde se vaši krvni sudovi mogu jasno videti, a da okolno tkivo ne smeta. Drugo, 40 posto nervnih vlakana povezanih sa mozgom povezano je sa vašom mrežnjačom, tako da rane promene zdravlja očiju i vida mogu da ukazuju ​​na druge šire zdravstvene probleme koji se dešavaju - rekla je.

Iako simptomi ne moraju nužno da budu uverljiv dokaz raka ili bilo kojeg određenog stanja, očni pregled može da pomogne u otkrivanju bolesti u ranim fazama.

Karcinom

Iznenađujuće, oko može biti prvo mesto koje pokazuje rane znakove niza karcinoma, uključujući tumore mozga, melanom, leukemiju i limfom.

- Otok optičkog živca, krvave mrežnjače i novi ili nepravilni madeži na prednjoj i zadnjoj strani oka mogu da ukazuju na problem - rekla je.

Ovo je jedan od razloga zašto je važno da deca i mladi idu na očni pregled, čak i ako se ne žale na probleme sa vidom. Vaš oftalmolog bi mogao da bude prva osoba koja će ovo da otkrije tokom rutinskog očnog pregleda.

Foto: Freepik.com

 
Dijabetes

Stručnjaci, takođe, mogu uočiti rane znakove dijabetesa.

- Dijabetička retinopatija zahvata kapilare u mrežnjači, i u početku se pojavljuje kao mrlja krvi u zadnjem delu oka, koje se mogu pokupiti tokom rutinskih pregleda očiju - objasnila je.

Drastičnije promene vida se ne primećuju sve dok stanje ne napreduje u višim stadijumima, tako da redovni očni pregledi mogu rano da otkriju abnormalnost.

Visok nivo holesterola

Ako se oko rožnjače vidi beli, plavi ili sivi prsten, to može da znači da se u krvotoku događa nakupljanje holesterola.

- Ovo može da se pojavi čak i u vašim tridesetim i četrdesetim godinama. Vaš oftalmolog može da preporuči dodatne testove za procenu nivoa holesterola u vašoj krvi - navodi.

Dodala je da visok nivo holesterola treba shvatiti ozbiljno, jer bi mogao da bude preteča nekih zdravstvenih stanja koje su opasne po život.

Takođe, pored ovih ozbiljnih bolesti, oftalmolog kaže da izgledom beonjače može da se pretpostave i bolesti štitne žlezde, multipla skleroza, moždani udar i druge. 

Ostavite komentar