Lifestyle > Zdravlje

Vaš tinejdžer NE OBRAĆA PAŽNJU na ono što mu pričate - evo kako da vas STVARNO ČUJE

Pokazujte deci da ih volite i brinete o njihovom zdravlju, ne zaboravljajući ni svoje potrebe

Autor: Unicef

14/11/2022 > 09:47

podeli vest:

Vaš tinejdžer NE OBRAĆA PAŽNJU na ono što mu pričate - evo kako da vas STVARNO ČUJE
Foto: Pexels.com


Bilo da se lepo slažete sa svojim tinejdžerima ili da se suočavate sa izazovima, važno je da im pokazujete da ih volite i podržavate, da ste u stanju da im pomognete da prebrode teške situacije i da ste uvek tu za njih.

Ovo su dobronamerni saveti koje treba da imate na umu kada razgovorate sa svojom decom: 

1. Podstičite tinejdžere da podele svoja osećanja

Tražite načine da saznate kako je vaše dete. Pitajte ga kako je proveo dan i čime se bavi. Možete ga zamoliti da vam pomogne da obavite nešto, na primer da pripremite večeru, a to vreme iskoristite na ćaskanje. Podsetite ih da ste uvek tu za njih, u svakoj situaciji, kao i da želite da čujete šta osećaju i o čemu razmišljaju. Nekoliko jednostavnih reči ohrabrenja mogu pomoći da se dete oseća dovoljno ugodno kako bi svoje misli podelilo sa vama. Kada vam se dete otvori, dobro je da mu upućujete odgovore podrške uz reči: shvatam, deluje kao teška situacija ili to ima smisla. 

Foto: Pexels.com

 
2. Odvojite vreme kako biste mu pružili podršku 

Dogovarajte se o uvođenju novih rutina ili ostvarivih dnevnih ciljeva. Mogli biste da se dogovorite da kućne poslove obavlja u pauzama od učenja ili da postavite cilj da domaći završi pre večere.
Adolescencija znači nezavisnost! Pokušajte da svom detetu obezbedite odgovarajuće vreme i prostor da bude samo. Potreba za osamom je normalan deo odrastanja. Pronađite nekoliko načina na koje možete svog tinejdžera ili tinejdžerku da podstičete da pravi pauze (od učenja, kućnih poslova ili drugih aktivnosti kojima se bavi) kako bi radili stvari u kojima uživaju. Ako se vaše dete oseća frustrirano, zajedno sa njim radite na pronalaženju nekih rešenja za probleme sa kojima se suočava. 

Foto: Pexels.com

 
3. Zajedno rešavajte sukobe

Saslušajte stavove svog deteta i pokušajte mirno da rešite sukob. Zapamtite: svi mogu biti pod stresom! Nikad ne razgovarajte o nekom problemu kada ste ljuti. Udaljite se, udahnite i smirite se, o problemu možete kasnije da razgovarate. Izbegavajte borbu za prevlast. Tinejdžerima može biti teško da drže stvari pod kontrolom sada kada svet deluje nepredvidljivo. Koliko god vam se trenutno to činilo teškim, pokažite empatiju za njihovu želju da preuzmu kontrolu. Budite iskreni i transparentni sa detetom: možete im staviti do znanja da se i vi nalazite pod dodatnim stresom.

 

Foto: Pexels.com

 
4. Brinite o sebi

Samobriga je takođe dobar način da postavite uzor svom detetu. Ne oklevajte da druge zamolite za pomoć kada se osećate preopterećeni. Pronađite člana porodice ili nekog s kim možete da porazgovarate. Izdvojite vremena za odnose sa drugim ljudima. Odvojite tokom dana vremena za stvari koje vam pomažu da se izborite i upravljate svojim stresom. Bavljenje stvarima koje volite ili jednostavno odvajanje nekoliko minuta za odmor tokom dana može vam pomoći da se opustite i povratite energiju. 

 

Ostavite komentar