Lifestyle > Zdravlje

DRAGOCEN SAVET za dame posle 40: Ako spavate u OVOM POLOŽAJU, vaše lice će vam BITI ZAHVALNO

Tajna je u proizvodnji kolagena za koji je veoma važno u kojem polžaju spavate

Autor: K1info/elle.si

02/05/2023 > 22:31

podeli vest:

DRAGOCEN SAVET za dame posle 40: Ako spavate u OVOM POLOŽAJU, vaše lice će vam BITI ZAHVALNO
Foto: Shutterstock


Kolagen je bitan protein za održavanje zdravog i mladolikog izgleda kože. Iako postoji mnogo proizvoda i tretmana za negu kože za koje se veruje da podstiču proizvodnju kolagena, položaj u kojem spavate takođe može da utiče na nivo kolagena.

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom telu koji osigurava strukturu i elastičnost kože, kostiju, tetiva i hrskavice. Kako starimo, sposobnost tela da proizvodi kolagen opada, što uzrokuje bore, opuštenu kožu i bolove u zglobovima. Iako postoje mnogi proizvodi i tretmani za negu kože koji tvrde da podstiču proizvodnju kolagena, da li ste znali da položaj u kojem spavate takođe može da se odrazi na nivo kolagena?

Da li se ikada ujutro probudili s tragovima od jastuka na licu? Ako je tako, trebalo bi da znate da to nije dobro za vašu kožu. Ovi tragovi su rezultat lošeg položaja tokom spavanja, što može da dovede do preranog stvaranja bora i pogoršanja celokupnog izgleda kože i lica. Kako biste to izbegli, preporučuje se da izbegavate spavanje na stomaku ili boku što je više moguće kako biste osigurali da vam lice ne bude pritisnuto na jastučnicu tokom noći.

Prema dr Prema Langeu, plastičnom hirurgu iz Monpeljea, nema boljeg položaja za spavanje nego na leđima kako biste sačuvali strukturu lica i što više odložili nastanak bora. To je jedini način da se izbegne direktan pritisak na lice noću i da se ne prekine proces obnove ćelija.

Foto: Pexels.com

 

Zauzimanje pravog položaja može da pomogne vašem telu da proizvodi više kolagena, čineći da vaša koža izgleda zdravije i mladolikije. Ovo je položaj u kome bi trebalo da spavate kako biste povećali nivo kolagena i imali blistaviji ten.

Uvođenjem ovih jednostavnih promena u vašu rutinu spavanja, možete da podstaknete proizvodnju kolagena i postići zdraviju i lepšu kožu.

Zašto se preporučuje spavanje na leđima?

Kada spavate na boku ili na stomaku, lice vam je pritisnuto uz jastuk, što uzrokuje trenje i rastezanje kože. To na kraju može da dovede do bora i finih linija.

Spavanje na leđima takođe pomaže u sprečavanju natečenosti oko očiju, što može da uzrokuje podočnjake i natečenost. Kada spavate na leđima, gravitacija pomaže pri odvođenju viška tečnosti s lica.

Spavanje na leđima takođe je korisno za povećanje nivoa kolagena, koji može da bude narušen pritiskom na lice. Jedini problem je što mnogima položaj na leđima nije udoban. Možda će vam biti potrebno neko vreme da se naviknete. Za to vreme možete da koristite jastuke s obe strane tela ili jastuk namenjen spavanju na leđima kako biste noću zadržali takav položaj, što će vam pružiti bolju potporu. Najteže je odupreti se nehotičnim noćnim pokretima zbog kojih menjamo položaj u krevetu, a da to nužno i ne želimo.

Foto: Shutterstock

 
Koristite svilenu jastučnicu

Osim spavanja na leđima, upotreba svilene jastučnice takođe može da pomogne u povećanju proizvodnje kolagena i spreči bore. Svila je prirodno vlakno koje je nežno za kožu, smanjuje trenje i smanjuje površinsko oštećenje kože.

Svilene jastučnice pomažu da regulišemo temperaturu i nivo vlage, održavajući kožu hidriranom i sprečavajući isušivanje. To može da spreči fine linije i bore, te podstakne proizvodnju kolagena.

Koristite hidratantnu kremu pre spavanja

Osim spavanja u pravilnom položaju, nanošenje hidratantne kreme pre spavanja može da pomogne u povećanju proizvodnje kolagena i spreči bore. Hidratantne kreme potmažu hidrataciju kože, sprečavaju isušivanje i smanjuju pojavu finih linija i bora.

Potražite hidratantnu kremu koja sadrži sastojke koji podstiču stvaranje kolagena, poput retinola ili vitamina C. Ovi sastojci mogu da pomognu u povećanju proizvodnje kolagena i poboljšaju teksturu i tonus vaše kože.

 

Ostavite komentar

Jadranka Jokic

Poznato je da spavanje na ledjima povecava kolegen na kozi lica, ali ima osoba koje jedino mogu da spavaju na boku jer im to odgovara prilikom spavanja. Treba takodje voditi racuna na kakvoj podlozi spavamo, ako koristimo anatomski magnetni jastuk od memoriske pene koji odgovara polozaju vrata i glave nece stetiti nasem licu i manje ce praviti bore.

04.05.2023 12:14