Lifestyle > Zdravlje

KUMKVAT – riznica ZDRAVLJA neobičnog imena

Kada kupujete ovo voće birajte čvrste, zdrave plodove bez tamnih mrlja...

Izvor: K1info/telegraf.rs

09/04/2023 > 19:35

podeli vest:

KUMKVAT – riznica ZDRAVLJA neobičnog imena
Foto: Pixabay.com


Kumkvat je izuzetno zdravo voće koje izgleda kao mala, duguljasta pomorandža, pomaže u prevenciji oboljenja očiju i tumora, podiže imunitet i utiče na lepotu kože.

Ovo voće ima za nijansu kiseliji ukus nego pomorandža i mandarina, a njegova kora (sa kojom se jede) prepuna je hranljivih sastojaka.

Kumkvat spada u porodicu citrusa i može da se gaji u saksiji.

Pun važnih vitamina

Ovo voće sadrži veliku količinu vitamina A, C i E kao i fitonutrijenata koji potpomažu procer razgradnje slobodnih radikala u organizmu. Kumkvat sadrži 43,9 miligrama vitamina C na 100 grama što predstavlja više od 79 odsto preporučene dnevne doze ovog važnog vitamina. Zbog ovog svojstva, veliki je borac za imunitet kao i protiv gripa, prehlade i virusa. Ima i jako antioksidansno dejstvo pa je zvog toga izuzetno važan za lepšu kožu. Pomaže otpornijem epidermu i zato je dobro da ga konzumirate pre i u toku izlaganja sunčevim zracima – doprineće zaštiti od UV zraka.

Pomaže i starijima i mlađima

Utiče na lepotu kože a dobar je i za sprečavanje pojave staračkih pega. Takođe, izuzetno je dobar i koristan ako želite da izgubite kilograme i preporučuje se njegova konzumacija u raznim režimima ishrane. Ako ga redovno konzumirate, pospešićete izbacivanje viška soli, masnoća i vode. Najbolje rezultate ćete postići u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću.

Za bolji vid

Kumkvat sadrži veliki količinu beta karotena koji u kombinaciji sa vitaminom A i C popravlja i čuva vid, i pridružuje se blagotvornim dejstvima na kožu. Što se tiče zdravlja očiju, pomaže generalno boljem vidu ali i prevenciji katarakte.

Antioksidansi pomažu u sprečavaju tumora

Lutein, karotenoidi i tianin su važni antioksidansi, kumkvat ih je pun a to znači i da je veliki borac protiv razvoja tumora. Flavonoidi sprečavaju mutacije malignih ćelija koje dovode do pojave karcinoma a u slučaju oboljenja, pomoći ći u borbi za imunitet.

Foto: Pixabay.com

 
Protiv kamena u bubregu

Citrusna kiselina pomaže razgradnju peska i kamenja koji se pojavljuju u urinarnim kanalima i bubrezima. Svakodnevno unošenje soka od kumkvata obezbediće cirkulisanje tečnosti koja će štititi urinarni trakt i podsticati ga na ispiranje, unošenjem vitamina i minerala.

Borac protiv srčanih oboljenja

S obzirom na to da utiče na sniženje krvnog pritiska i regulaciju nivoa triglicerida i holesterola, pomaže u sprečavanju kardioloških oboljenja (moždanog i srčanog udara).

Ova voćka kalijumom pomaže i u regulaciji nivoa tečnosti u organizmu, što takođe pomaže srcu i kardiovaskularnom sistemu. Sadrži i omega 3 i omega 6 masne kiseline.

Prevencija dijabetesa tipa 2

Kombinacija antioksidanata, zdravih vlakana, omega 3 i omega 6 masnih kiselina obezbeđuje učešće i u prevenciji dijabetesa 2.

Protivzapaljensko dejstvo i više energije

Sadržaj fitonutrijenata, antioksidanata i tanina pomaže u borbi protiv upalnih procesa u našem organizmu. Riboflavin ubrzava metabolizam, osećaćete se lakšim i sa više energije ukoliko ga konzumirate.

Kako da birate dobar kumkvat

Odaberite čvrste plodove narandžaste boje koji po sebi nemaju tačkice. Ako ćete ga konzumirati u naredna dva ili tri dana, može da bude na sobnoj temperaturi.

Uvek dobra preporuka je držanje u frižideru u zatvorenoj posudi. Dobro ga operite da na njemu ne bi bilo ostataka pesticida jer se jede sa korom.

 

Ostavite komentar