Lifestyle > Zdravlje

VREME JE je za veliko PROLEĆNO čišćenje – našeg ORGANIZMA

Pomozite svom telu u svakodnevnoj borbi protiv štetnih materija koje u njega unosimo

Autor: K1 info/ edukacija.rs

27/03/2023 > 10:23

podeli vest:

VREME JE je za veliko PROLEĆNO čišćenje – našeg ORGANIZMA
Foto: Pixabay.com


Sistemu za detoksikaciju u našem organizmu treba pomoći, kako bi do kraja razgradio i eliminisao toksine. Jetra, bubrezi, debelo crevo, koža, limfa… obavljaju proces detoksikacije čineći nas zdravijim.

A kako to da uradimo? Pa, sa višim spoljnim temperaturama trebalo bi više i tečnosti da unosimo.

Dnevne potrebe se sada povećavaju za oko 500 ml po danu i ta tečnost može biti u obliku vode, supa, čorbi ili nezaslađenih čajeva, a jedino je važno da se organizam opskrbi hraniljiv i zdravim materijama.

Supe i čorbe pored toga što će da "napoje“ organizam one će i da ga nahrane, jer su nutritivno bogate, lako se vare i stvaraju osećaj sitosti.

Organizmu u ovom periodu prijaju i čajevi, najviše oni na biljnoj bazi, jer imaju visok procenat antioksidansa i ne bi trebalo da sadrže kofein. Ukoliko se svaki dan pije detox čaj pomaže se telu u čišćenju, ali se i povećava unos potrebne vode.

Prolećno vreme je za neke idealno i za skidanje viška kilograma. Treba znati da se toksini nakupljaju u naslagama masti, pa dok se isto topi, vežbama ili dijetama, toksini se oslobađaju i odlaze u krvotok. Kako bi se do kraja proces završio i telo oslobodilo neophodno je, kao što smo već napomenuli, veće količine tečnosti.

Detoksikacija se preporučuje i osobama koje se žale na umor, imaju probleme sa varenjem, glavoboljama ili su često prehlađene. Nutricionisti savetuju da se troše biljni čajevi i to bez šećera ili zaslađivača.

Foto: Freepik.com

 

Preporučujemo sledeće čajeve za detoksikaciju:

Zeleni čaj – dobija se iz biljke čajevac i svega nekoliko listova sadrži materije koje ubrzavaju metabolizam. Pun je antioksidansa, posebno onih koji nisu prisutni u voću i povrću.

Čaj od đumbira – vatrenog je ukusa, a pospešuje probavu i daje osećaj sitosti.

Čaj od šipka – čaj sadrži vitamin C i antioksidanse, a preporučuje se za jačanje imuniteta i odličan je u čišćenju posle i za vreme prehlada.

Čičkov koren – odličan za čišćenje jetre i krvi.

Maslačak – čaj od maslačka je odličan u rešavanju problema s kožom, ali je i odličan diuretik.

Čaj od ruzmarina, koprive ili cimeta – čiste organizam i smanjiuju nadutost.

Čaj valerijane ili lipe – pomaže u otklanjanju stresa i pratećih tegoba, koje su posledica napetosti.

Uz čajeve preporučuje se i veći unos vlakana, pa tako bar dva puta nedeljno treba jesti mahunarke. Sveže povrće jesti gotovo svaki obrok, kao što su tamno zeleno povrće i lukovi, svih vrsta, jer pomažu rastvaranje hranljivih materija, ali i pomažu jetri da eliminiše toksične materije.

Za razliku od svežeg povrća, voće se preporučuje kao užina (dve u toku dana). Najbolje bi bilo jesti citruse, ananas, jabuke ili bobičasto voće.

Telu u ovom periodu treba i magnezijum, kako bi se svi proseci u telu odvijali nesmetano. Njega ima u orašastim plodovima, spanaću i blitvi.

 

Ostavite komentar