Lifestyle > Zdravlje

IDEALNA namirnica za JAČANJE imuniteta: Koliko PREPELIČJIH JAJA dnevno je dozvoljeno?

Nutricionistkinja Ana Todorović na K1 televiziji otkrila i ko ne sme da konzumira ovu superhranu

Izvor: K1info

04/03/2023 > 18:03

podeli vest:

IDEALNA namirnica za JAČANJE imuniteta: Koliko PREPELIČJIH JAJA dnevno je dozvoljeno?
Foto: Pexels.com


Prepeličja jaja veoma su bogata vitaminima i mineralima u odnosu na sva ostala jaja. Smatraju se odličnim lekom za mnogobrojne tegobe.

Nutricionistkinja Ana Todorović u emisiji "Vikend na K1", otkriva zbog čega je dobro svakodnevno popiti jaja od prepelice, ali i koja količina je dozvoljena.

- Jaje je biološka namirnica koja u sebi ima sve hranljive namirnice. Kada su prepeličja jaja u pitanju, potrebno je da se konzumiraju, tri do pet svežih jaja pre bilo kog obroka svakodnevno. Ne smeju da ih konzumiraju osobe koje imaju problema sa organima za varenje, žuči ili jetrom. Kada umutite jaja od prepelice, možete dodati kašičicu meda i limuna. Idealna su jer sadrže koncentrat vitamina i minerala svih mogućih dobrih materija, koje jačaju naš imunitet i organizam. Puna su gvožđa, D vitamina, cinka, selena i još mnogih drugih sastojaka. Jako brzo potpomažu povećavanje gvožđa i jačanje imuniteta. Takođe, veoma je dobro da jaja od prepelice konzumiraju osobe koje se oporavljaju od neke teške operacije. Kod male dece, izuzetno su dobra za rast i razvoj - kaže Ana Todorović

Nutricionistkinja je dodala da su i druga jaja izuzetno zdrava, posebno guščja ili pačja, od kojih uvek možete da pripremite zdrav doručak.

- Guščja i pačja jaja, takođe su jako dobra i zdrava. Mnogo su kaloričnija u odnosu na kokošja jaja. Kod njih je veće žumance, ali su im i proteini samim tim mnogo više zastupljeni. Takođe, sadrže Omega 3, vitamin B i A. Retko se pronalaze, jer je uzgoj drugačiji, ali ko može da ih nabavi, zaista su odlična - zaključila je nutricionistkinja Ana Todorović u emisiji "Vikend na K1" na televiziji K1.

Foto: Printscreen/TV K1

Ana Todorović u emisiji "Vikend na K1"
RECEPT: Zdrav doručak sa guščjim ili pačjim jajetom

POTREBNO JE:

- Dva kuvana jajeta

- Malo senfa

- Sveži spanać

PRIPREMA:

Izgnječiti dva žumanca, dodati senf i sjediniti. Potom napuniti belanca - dodajte malo svežeg spanaća, servirajte na tanjir i poslužite.

 

 

Ostavite komentar