Lifestyle > Zdravlje

Naučnici PREVARILI SMRT, sistemom "OrganEx" USPELI DA "OŽIVE" ćelije mrtve svinje

Novo otkriće otvara mogućnost da se daljim ispitivanjem može doći do potencijalno najmodernijih mogućnosti transplatacije organa kod ljudi

Autor: Tanjug

04/08/2022 > 18:34

podeli vest:

Naučnici PREVARILI SMRT,  sistemom "OrganEx" USPELI DA "OŽIVE" ćelije mrtve svinje
Foto: Pixabay.com


Grupa istraživača sa Univerziteta Jejl uspela je da pokrene cirkulaciju krvi i druge funkcije, sat vremena nakon zaustavljanja rada srca svinje, što je dovelo do otkrića da ćelije ne propadaju tako brzo kako su do sada naučnici smatrali.

Novo otkriće naučnika sa Jejla otvara mogućnost da se daljim proučavanjem i ispitivanjem može doći do potencijalno najmodernijih mogućnosti transplatacije organa kod ljudi, prenosi Rojters.

Naime, jedan sat nakon zaustavljanja svinjskih srca, istraživači su uspeli da ponovo pokrenu cirkulaciju koristeći specijalizovanu mašinu i sintetičku tečnost koja nosi kiseonik i druge komponente.

 

 

Sistem koji su razvili, pod nazivom "OrganEx", omogućava smanjenje oštećenja tkiva, oticanje organa i kolaps krvnih sudova, što je obično rezultat nedostatka kiseonika uzrokovanog srčanim zastojem.

Rezultati su pokazali da po prestanku rada srca telo "nije tako mrtvo kao što se ranije pretpostavljalo".

U poređenju sa tradicionalnim sredstvima za obnavljanje cirkulacije, koja mogu izazvati stres i oštećenje ćelija, novi proces je "očuvao integritet tkiva, smanjio ćelijsku smrt i obnovio odabrane molekularne i ćelijske procese u više vitalnih organa", naveli su istraživači.

Foto: Pixabay.com

 

"Sa biološke tačke gledišta, ukoliko nastupi prestanak rada srca, telo nastavlja da se bavi nekim od ovih funkcija i vrlo brzo prestaje zbog nedostatka cirkulacije. Ako možete ponovo pokrenuti cirkulaciju, čini se da se ovi procesi nastavljaju", navode istraživači.

Oni dodaju da se nadaju će njihovo otkriće na kraju omogućiti transplataciju organa uzetih nakon povlačenja sredstava za održavanje života kod donatora sa teškim, nepovratnim povredama mozga, sprečavanjem oštećenja do kojih dolazi kada krv prestane da cirkuliše.

Ostavite komentar