Lifestyle > Zdravlje

Namirnice SKUPLJE, trpeza SIROMAŠNIJA: Nutricionistkinja savetuje kako jesti i JEFTINO i ZDRAVO

Na kraju je možda najbolje okrenuti se selu i tamo kupovati hranu

Izvor: K1info/rts.rs

04/02/2023 > 07:45

podeli vest:

Namirnice SKUPLJE, trpeza SIROMAŠNIJA: Nutricionistkinja savetuje kako jesti i JEFTINO i ZDRAVO
Foto: Pixabay.com


Zbog povećanja cena osnovnih životnih namirnica, voća, povrća, mesa, mlečnih proizvoda, neki ljudi se odlučuju da iz ishrane izbace omiljene namirnice. Ali, kako na sve to reaguje organizam i šta ne bi trebalo da nedostaje na trpezi, gostujuću na RTS-u objasnila je nutricionistakinja Marija Rapajić.

Ona se na početku osvrnula na nepotrebne stvari u ishrani i istakla kako su to upravo grickalice i slatkiši.

- Voće ne možemo da izbacimo. U temelju piramide su žitarice, tako da ni njih ne možemo da izbacimo. Treba da biramo žitarice koje su najzdravije. Njih uvek ima na akciji po marketima - to je pirinač, integralno brašno koje može i dugo da stoji ukoliko se skladišti pravilno - rekla je Rapajićeva.

Nutricionistkinja je istakla i da su jaja najbolja zamena za meso.

- Jaje je najhranjivija potreinska namirnica. Ono sadrži ovoalbumine, ovoglobuline, kao i biotin koji utiče u sintezi holesterola i ima 100% proteinsku iskoristivost. Ukoliko nemamo novac da kupimo meso, detetu možemo da damo jaje. U toku nedelje je preporučljivo od dva do šest jaja - rekla je ona i dodala da je najjeftinije svinjsko meso od buta, koje je u zimskom periodu zdravo jer sadrži masne kiseline - zaštitini faktor za respiratorne infekcije.

Foto: Printscreen/RTS

Marija Rapajić

Rapjićeva je dodala da je s druge strane, juneće meso svakako najskuplje.

Što se tiče ribe, ona nema adekvatnu zamenu, ali u šaci badema ili mlevenom lanenom semenu mogu se isto pronaći nezasićene masne kiseline. Takođe, nutricionistkinja je savetovala da se riba barem jednom nedeljno nađe na dnevnom meniju.

- Moj savet je da na selu kupujemo proizvode, jer je tamo hrana i jeftinija i kvalitetnija - savetovala je Marija Rapajić za kraj.

 

Ostavite komentar